Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, April 24, 2012

Gulai Lemak Cili Padi Ikan Lampam Dengan Pucuk Kaduk

Assalamualaikum & good morning....

Masukkan entry awal sikit hari ni... sampai ofis awal... server pun belum on lagi (org tingkat atas belum mari lagi.. hehe..) jadi kita layan blog dululah yer.. hehe... Tanpa membebel panjang2... layan dulu Gulai Lemak Cili Padi Ikan Lampam Dengan Pucuk Kaduk yang di masak 2 hari lepas. 


Ikan lampam tu.. pengasuh anak2 yang bagi seekor mingu lepas.. asyik tertunda2 aje nak masak.. entah berapa kali keluar masuk peti ais.. hehehee... agak besar jugak ikannya...  Ikan ni memang banyak tulang.. jadi hanya aku & abang je yang makan.  Sebab tu suka2 hati buat gulai tu pedas sikit.. hehe... Untuk anak2.. kenalah masak lauk lain..

Ok jom layan resepi.. walaupun resepi ni semua orang pandai masak.. tapi letak juga resepinya untuk rujukan anak2 di masa depan.  Untuk gulai lemak aku biasanya lebih suka gulai yang tak diletakkan sebarang jenis bawang.  Cukup sekadar cili padi, kunyit hidup & serai.  Memang best gulai macam ni!  Untuk hilangkan bau hanyir ikan sungai... aku masukkan sedikit daun kaduk.. Selain sesuai untuk menggulai ikan.. boleh juga campurkan daun kaduk dalam gulai siput sedut.  Resepi ni hasil menuntut dengan ibu mertua... hehehe... thanks mak..

Oh ya.. pucuk kaduk tu bukan sekadar menambah aroma pada gulai.. tapi ia juga boleh dimakan tau.. jangan pulak dibuang. Kalau kami masak Bubur lambuk Terengganu pun kami campurkan sikit daun kaduk untuk naikkan aroma buburnya.. best!


Gulai Lemak Cili Padi Ikan Lampam Dengan Pucuk Kaduk
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
1 ekor ikan lampam
air asam jawa secukupnya
10 helai pucuk kaduk (daun yg muda)
1 biji timun - potong baji
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
ajinomoto (optional)
Santan sederhana pekat secukupnya (lupa nak sukat - anggaran 2 1/2 - 3 cwn)
2 batang serai - dititik

Bahan Tumbuk Halus
2 inci kunyit hidup
20 biji cili padi

Cara Menyediakan
1. Ikan dibuang sisik, disiang, dibersihkan & potong 2 bahagian. Kemudian rendam dgn air asam jawa selama 10 minit - bilas & tos
2. Jerang santan dengan bahan tumbuk & serai hingga mendidih sambil dikacau sentiasa. Perlahankan api lalu masukkan ikan, garam, aji & asam gelugur sambil sentiasa dikacau2 perlahan supaya ikan tidak hancur.
3. Masukkan timun dan biar hingga timun nampak lembut sedikit. Akhir sekali pastikan gulai secukup rasa kemudian masukkan pucuk kaduk & kacau2 hingga nampak pucuk kaduk layu bolehlah dimatikan api & hidangkan.

Selamat mencuba!

18 comments:

Mas said...

pepagi dah nengok masak lomakkk...
sedapppnya...

ijayuji said...

Salam kak madiha! Ikan lampan ni ikan laut ikan sungai kak? Hihihi... Kita sampai skrg masih fail dgn nama2 ikan :D sayur pucuk kaduk tu pernah dgr tp tk pernah mkn nmpk sedap pulak gabungan dia dgn ikan :D

Chah said...

uih...mana dapat ikan lampam plak tengah2 PJ nun...meleleh tu kak! byk tulangpun ai rela, tapi saya tk penah masak letak daun kaduk...cm OMG gitu kak...tqtq..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

W'salam Ika...
Ikan lampam tu ikan air tawar... tapi akak pun tak sure ikan sungai atau kolam sebab orang yang bagi.. hihihi....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

a'ah mas... sementara blom mula kerja.. wat n3 dulu.. kikiki...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

pengasuh anak akak yg bagi chah.. katanya beli kat pasar tani taman medan.. kat sinun memang banyak bahan2 kampong.. mcm2 ada... haa.. try ler letak daun kaduk.. pasti akan ada kelainannya dgn gulai lemak biasa..

tun_telani said...

kak madihaa.. tun x pandai makan ikan sungai.. hihi.. tp masak lemak pekat2 mmg sedap.

Qasey Honey said...

aha kak QH sma mcm Tun telani tu...xgeti mkn ikan sungai ni...tapi kuah lemak tu pekat mcmtu QH suka...

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Ratna.

Uiii, masak lemak cili padi tu sememangnya menjadi fav saya. Nampak sedap sangatlah dalam gambar tu, pengsan saya!!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Ratna... nampak ayat akhir.. pucuk kaduk tu... terus meleleh ni... mana nak kucari daun kaduk??? ada pun baru nak tumbuh daun sehelai kat tepi rumah tu hah.. jamu mata aja laa...

Muahzzz

rahel said...

Wallaaaa...bole makan nasi byk kalau ada gulai yg bercili mcm ni...berselera gue nak makan..

Rohah said...

Kak Madihaa,
Alahai sedapnyeee, jiran belakang rumah sellau bagi lauk ni ngan daun kaduk..aduhai tak tahan nengoknye..

norhidana said...

wah sedapnyer... tak penah try msk ikan lampam,,, mcm kenal tp tak ingat rupe dia heheheh... apa rasa daun kaduk tu yek kak? sedap tak?

Siti_btp said...

Salam kenal Madiha,

Sedapnya pandai Madiha masak ikan air tawar..Akak tak pernah masak ikan air tawar makan ada..

hazila said...

Saya pernah tanam pokok kaduk dalam pasu, tapi hayatnya tak panjang...

zila 4ever said...

kak madihah..
klu masak dgn daun kaduk kita mmg x pernah buat lg kak..biasanya buh daun selasih jew..masak lemak tue pebret kita skluarga..:)sedapppnya kak..:)

Bicara Kak Noor said...

salam Madiha,sedap nye masak lemak,kat rumah akak bnyak ni pucuk kaduk boleh lah try masak macam ni mesti sedap bangat ni kan

vitamin said...

Tq for sharing

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com