Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, April 19, 2012

Limau Nipis XXL ??

Assalamualaikum....

Pagi2 ni.. saja suka-suka nak share gambar limau nipis yang mak mertua ku bawak malam kelmarin.   Terkejut ko tengok limau nipis yang mak bawak ni betul2 BESORRRR! Pernah dulu terjumpa limau nipis yang bersaiz besar daripada biasa... tapi kali ni luarbiasa besar!  

Besar tak?

Nampak macam limau nipis biasa aje ke ? 

Cuba tengok gambar kat bawah tu betul2... sebesar buah epal hijau granny smith!




Cuba2 keluarkan not lima ringgit anda & tengok sendiri ukuran buah limau ni dibandingkan dengan not lima ringgit anda.... hehehe...


(baru update 19/4/2012)
Malam tadi kemas2 peti sejuk.. terjumpa sebiji limau nipis bersaiz biasa yang ada dalam tu... dah kekuningan... jadi letak sebelah limau nipis XXL tu untuk kita tengok perbezaannya.... cer tengok...




Terima kasih mak bagi limau nipis ni.... didatangkan khas dari Kuantan... besan mak kat Kuantan yang bagi.. hehehe... bestnyerrr.. nanti boleh buat teh O ais limau.... segarrrr... 

Jumpa lagi..

24 comments:

a'in fajar said...

mmg ade limau nipis mcm nie k.madiha..kat kmpg ain ade pokoknya..byk jusnya kalau dah msk..kulitnya tebal sikit kan..

norhidana said...

besarneyr kak.... bau dia msti sedap.. segar je gitu kn

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak first time jumpa ni dik... tu yg terkejut tu.. hehe.. pernah jumpa sebelum ni limau nipis besar tapi tak pernah nampak yg sebesar ni....

belum sempat nak potong limau tu.. belum diapa2kan sebab malam tadi bz banget melayan tetamu... sibuk kat dapur.. hehe.. mlm ni kita kasi bedah!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang besar tau dana limau tu... akak mmg suka minum air limau nipis berbanding air limau kasturi.. rasanya lain.. lebih sedap..

Bicara Kak Noor said...

salam Madiha,wah besar nye kalau sebesar note 5 ringgit tu kan biasa yg akak pernah jumpa kecikkk ketot je kan mesti banyak tu air nya tu kan..

Watierman said...

Assalam Dik Ratna...salam ukhwah...TQ sudi singgah ke dapur Akak & follow...hrmmm besar buah limau tu...Akak pun suka juga teh hijau dengan perahan limau...good for detox!!

zila 4ever said...

salam kak madiha
mmg beso upanya..kt sini jumpa yg chumil2 jer la..nak buat apa tu kak?..mesti plan masak2 sedap2 nie..ada mak mertua dtg kan..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam kak Madiha.. walaupun kat sini tak ada makanan dan resipe.. tapi air liur ni dah bertakung aje ni..... besor benau tu kak...:)) buat ice lemon tea memang best tu....

Mas said...

besarnya limau tu kak..
ni klu buat sirap limau..
perhhhhhhhh..........

izahdaut said...

besooorrrr nyerrr.. tapikan kak...mak saya pun pernah tanam beso gitu.. kadang kalau buat air tuk segelas tu, amik half jek dari buah tu..

Yana Shaiful said...

Salam Kak MaDiHaA..woww besaunyaa..bestnya bt air limau kee..sirap limau kerr..teh o ais limau kee..dh terasa sejuk kat tekak nii :-)

Mamasya said...

Salam Ratna.besar betul buah limau tu.....tentu airnya byk.mmg sedap buat sirap limau...teh limau...satu lagi perah dlm sambal...

Amie said...

Assalamualaikum Madiha,
pertama kali Amie nampak buah limau nipis yang besar seperti yang Madiha katakan tu memang Amie terkejut badak! Mentua Amie ada tanam sepokok, dan buahnya sangat lebat tapi setelah suami pelihara banyak itik di kampung, pokok limau nipis itu mati, kata orang sebab kena tahi itik ( betul ke tahi itik tu panas... dan bisa), sekarang ni tak jumpa lagi limau nipis yang besar macam Madiha tunjukkan tu..

rahel said...

Pasni bole la buat jus limau nipis utk bakar lemak..hik hik hik..

Ilhamkreatif said...

Salam kak madiha...jus limau nipis tambah asam boi...masam,masin,manis gitu..kecur ayaq liur..

sabar dubai said...

salam kak madiha.....besonyeee same mcm kt sini jgk....sebiji tuh kite tgk kt sini mcm da separuh 5 hengget msia..tp xtau laa limau nipis dr mane....

Mat Gebu said...

Wowww serius besar ishh kalau buat air pun sedap....

Sari Yusa Ibrahim said...

buat kek limau nipis, sedap ni, Kak Ratna

AbbotCottage said...

bapakkk besoooo!!! ni puas kalo mandi limo bawah jembatan ni Kak Madiha..perghhh sego bugo.

m.u.l.a.n said...

wuuiihh. besornya...

Diana @ Melley Mey said...

wah besarnya limau nipis tu akak....

Malay-Kadazan girl said...

Giant size tu...bestnya kalau ada pokok limau kat sini.

NORAIZAR RELI said...

Nak tnye sikit limau nipis dengan purut tak sama ke? Mcm mna eh rupa limau purut?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

NORAIZAR RELI: Boleh klik resepi Tomyam Ayam Ala Thai kat popular post akak tu... kat sana ada gambar limau purut. Limau nipis dengan limau purut berbeza rupa, rasa & baunya... (maaf lambat reply tak perasan ada pertanyaan)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com