Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, April 19, 2012

Nasi Sardin

Assalamualaikumm.....

Pagi ni kelam kabut sikit siapkan anak2 & diri sendiri gara2 terlewat bangun.. haha..  Bukan selalu macam ni... biasanya bila badan letih sangat... tambah pulak malam tadi telan ubat batuk (lepas tonton Cinta Fitri) sebelum tidor sebab batuk datang balik... haii.. lena betul tidor dibuatnya.  Sebenarnya bukan tak dengar alarm handphone yang pertama berbunyi pukul 5.20 am tu.. tapi mata ni macam tak boleh nak celik! Hubby kat sebelah pun kejut2 juga masa tu bila tengok aku belum bangun bila alarm berbunyi. Sebabkan dah set dalam kepala pagi ni anak2 bawak bekal Nasi Sardin yang berlebih malam tadi ke sekolah. Jadi rasa malas nak bangun awal sangat sebab tak payah masak breakfast utk diaorang.. cuma bancuh milo & nak gorengkan telur kicap aje sebab Haziq tak suka makan sardin.. Jadi... sambung tidor kejap lagi hehe... Konon nak tunggu dlm 5, 10 minit lagi... tup2 haa kauu.. dah pukul 6.30 baru tersedar! Haru biru... Terpaksa mintak tolong hubby bawak anak2 yang dah siap ke kereta dulu dan alihkan kereta bawak ke depan entrance Tower A (supaya lebih dekat) sebab petang semalam dapat parking agak jauh.  Sementara hubby alihkan kereta... dapatlah aku bersiap pulak.  Jalan jem toksah kiralah.. Penyudahnya.. kakak Dini lewat 4 minit masuk kelas.. Haziq ngam2 sampai tadikanya pukul 8.00.. lepas hantar Alin terus ke ofis..  ngam2 8.30 sampai opiss... phewww!! Macam lipas kudung... haha...


Tadi ada sebut pasal Nasi Sardin kan.. jadi hari ni share resepi Nasi Sardin ajelah ye.... Ternampak Cikgu Amie buat tayangan Nasi Sardin baru2 ni kat blog dia...  teringin pulak nak mencuba.  Ngam2 kat rumah ada setin sardin saiz besar.  Biasanya aku lebih suka masak mackerel berbanding sardin.  Tapi dah memang itu je yg tinggal jadi aku masak jelah. Tak taulah kenapa.. tekak aku lebih suka rasa isi ikan mackerel.  Mackerel biasanya saiznya lebih besar dari sardin... rasanya pun lain juga. Yelah selera masing2 tak sama kan. Tapi tak mengapalah walaupun kurang suka bukan beerti aku tak makan langsung.  Jadi bertepatan dengan nama & kehendak resepi yang menggunakan sardin.. sedang moleklah aku mencuba resepi ni.

Alhamdulillah.. rasanya boleh tahan sedap.  Hubby pun kata ok.  Aku pun ikut sama macam Amie ikan sardin tu di masak berasingan dari nasi (tak ikut arahan resepi). Jadi bolehlah dijadikan lauk... masak sambal sardin tu pedas2 letak cilipadi yang ditumbuk.. perghh.. memang power!  Memang bertambah sedaplah bila makan.  Tapi anak2 semalam tidor awal jadi mereka semua tak makan malam.  Haziq & Alin memang jarang2 makan malam sekarang ni sebab biasanya petang sebelum aku jemput kat rumah pengasuh.. mereka berdua dah makan nasi kat sana.  Dini pulak semalam letih sangat agaknya.. lagipun balik dari sekolah petang semalam lepas buat homework & sebagainya.. dia dah balon muffin blueberry dua bijik! Dah kenyang gamaknya sampai taknak makan nasi.. Sebab itulah nasi yang aku masak semalam tu berlebih banyak... Dan disebabkan itu jugaklah aku bekalkan anak2 dengan Nasi Sardin ke sekolah pagi ni... hehehe.. senang kerja omak ehh!

(maaf gambar ada gegar sikitt..haha)

Terima kasih ye Amie sebab bersusah payah menyalin & berkongsi resepi dari buku resepi lama yang dijumpainya baru2 ni.  Buku resepi tu kata Amie dah terkena air banjir sampai dah kembang & melekat2 antara muka surat.  Tapi gigih juga Amie menyalinnya ke blog semata2 untuk berkongsi resepi dengan kawan2.  Bila Amie berkongsi resepi.. dapatlah kawan2 lain untuk mencuba sendiri nasi yang ada kelainan rasa dengan nasi2 berperisa yang lain.  Yang dah biasa kita masak seperti nasi ayam & nasi daging aje kan?  Nasi sardin ni memang pertama kali nampak!  Antara kawan-kawan yang dah mencuba ialah Quinnie dan Nshafeareen. Ini antara yang ku ternampaklah ye.. maaf kalau ada yang tertinggal.. hehe..

Nasi Sardin
Sumber : Buku Resepi Aneka Hidangan Nasi (Sa'adiah Mohamad) dari Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 pot beras - dibersihkan (MaDiHaA anggap pot yang digunakan ialah tin susu yg rendah tu sebab biasanya resepi lama2 ni menggunakan pot tin susu.. jadi MaDiHaA gunakan 3 pot beras dari rice cooker)
air secukupnya (untuk sukatan 3 pot beras rice cooker tu.. MaDiHaA guna 4 1/2 pot (rice cooker) air)
1 tin ikan sardin - Amie gunakan tin yang besar
5 ulas bawang merah - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
3 sudu besar tomato puri
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil serbuk lada sulah
garam
minyak
sedikit badam & bawang goreng - Amie tidak bubuh

Lepas jamu selera dengan Nasi Sardin.. minum pula air Teh O Limau guna Limau Nipis XXL semalam... segarrrrr rasanya... 
Cara:

1. Panaskan minyak masak dalam periuk (MaDiHaA masak guna dapur gas aje ye). Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan tomato puri, sos cili, sos tiram, garam, serbuk lada sulah dan sos ikan sardin (MaDiHaA ambil 3 sudu besar sos sardin untuk dimasak dengan ikan).
3. Setelah mendidih masukkan beras dan air secukupnya.
4. Apabila nasi hampir masak, lubangkan di bahagian tengah nasi dan masukkan ikan sardin. Tutupkan semula lubang tadi dan biarkan nasi masak hingga kering- Amie tidak buat lubang dan tidak masukkan ikan sardin. (Ikut sama macam Amie)
5. Apabila menghidang taburkan bawang goreng dan badam.

Nota Amie : Oleh kerana Amie tidak masukkan ikan sardin ke dalam nasi, Amie masak ikan sardin secara berasingan. Untuk menggantikan sebahagian besar sos ikan sardin yang telah dicampur ke dalam Nasi Sardin, Amie tambahkan tomato puri, sos cili dan juga sos tiram ke dalam ikan sardin ini. (MaDiHaA pun ikut sama macam Amie.. ikan dimasak berasingan & dimasak pedas2 menggunakan cili padi yang ditumbuk & lain2 rencah)

Selamat mencuba!

27 comments:

Sheila Shafeareen said...

Salam kak heheh dah ada nasi sardin di sini yeee...amacam rasa sdp tak heheh sdp kan boleh terima...buat sardin masak asing lg best ada lauk....ingat nak buat lg..tp sardin dah habis...:-)....terliuq pulak npk nasi akk ni....

Azie said...

huhuhu sedap nyer.

tun_telani said...

salam kak madihaa... aritu nmpk kak Q masak nih. tun pun sama mcm anak akak gak, kurang sket rasa sardin. kalau masak, sambal ngan kari je sbb nnti rasa sardin tu dh tercover dgn rasa kuah. hihi

izahdaut said...

huhuhu saya pun rasa semput baca bab main ngan masa ni.s emua nak kene punctual pepagi kan. heheh.. saya bab sardin ni.. apa apa sardin never ever menolaknya. tapi apa kan daya bila teman sehidup semati tak makan sardin. huwaaa.. kikiki...mmg nmpak sodp la sanat tu kak

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

W'salam Su..
hehe.. mmg dari awal k.amie tayang ritu nak cuba.. alhamdulilah.. boleh diterima tekak. rasanya kalau guna mackerel lagi sodap.. hehe.. tekak akak ni ngengada sikit.. padahal masa kecik2 dulu jumpa sardin jer.. mackerel tak pernah lak jumpa.. haha.. a'ah.. masak ikannya asing2 gini lagi sedap sbb boleh mkn dgn kuah yg pedas2 sikit..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

alhamdulillah.. sedap Azie..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

W'salam Tun..
a'ah.. dah 2 org geng masak2 yg try... tu yg akak dah tak sabar nak tunggu.. lgpun bahan2nya mudah.. tak payah nak guna beras basmathi ke apa.. hehe.. tu yg cepat je jadi tu.. sedapp.. tp kalau nak buat lagi lenkali akak nak guna mackerel pulak.. akak mmg kurang suka rasa sardin tu.. anak lelaki akak tu bukan saja sardin tak suka.. boleh dikatakan semua jenis ikan pun dia tak suka..payah sikit budak tu..

ummiaisyah said...

Salam kak ratna..
sedap tu...mmg bole jilat pinggan punya lah!

Zaliedana said...

Assalam kak,wah akak pon dah wat nasi sardin nih eks..Nmapk pon cam sedap jer,walaupon sy xmkn sardin,huhu..Klmarin da juga msk sardin utk hb,sbb dia mmg suka,tuh pon jenuh juga tahan nafas ngan bau sardin,huhu..

amie said...

Assalamualaikum Madiha,
terima kasih sudi cuba resepi Nasi Sardin, yang mulanya agak janggal cuba untuk Amie masak tapi disebabkan Encik Suami teringin makan, Amie pun usahakannya juga. Ahamdulillah, anak-anak pun suka dan memang habis licin tak berbekas, nasinya dan lauknya!
Tentang sardin tu Madiha, tak perasan pula Amie ikan sardin ke ikan mackerel ke semua Amie hentam he he hehh Amie gunakan sardin cap ayam, selama ini Amie anggap semua sardin tu sama saja, he he hehh nanti Amie tengok balik luar tin itu, samada ikan sardin atau mackerel.
Dah sekali masak Nasi Sardin, memang rasa sangat berbaloi kerana tak sangka rasanya pun kira okey, cuma lain kali kalau nak buat lagi, nak pastikan buat lauk sardin yang pedas2, biasanya percubaan kali kedua ada peningkatan sedikit berbanding percubaan pertama kan Madiha.

Qhaifa Nur said...

special betul nasi sardin nih...

kakna said...

nampak menarik..
ramai yang dah cuba nasi sardin ni.kakna bila nak cuba pun tak tahu lagi.

Qasey Honey said...

asslm Kak Madihah...nmpk myelerakan nasi goreng sardin tu la...ramai dah yg mcuba ni...resepi ni dh ade dlm list dah...

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Madiha, sy peminat sardin nombor 1, sayangnya suami tak minat.. jadi pakat tenung jerlah resepi nasi sardin tu.. hehe

ieda said...

ya allah sedap nyee kakkk
nasi sardin lak tuu
hurmm kena cuba nie
nanti cuba nak tayang sini tgk ok ke tak kan akakk ;)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
nasi sardin pasti sedap nie... x perna lg buat ikut resipi nie.. org kat rumah diana nie kalu sardin mmg fav mereka... diana lagi ler suka makan... suka sgt... mmg nampak sgt menyelerakan nasi tu tau akak... sedap2!!!

zila 4ever said...

salam kak madiha
kita mmg peminat tegar sadin..masak mcmne carapun makan jew..x cerewet..aritu tgok kt dapur kak amie ..x terbuat lg kak..mmg nk merasa jgk camner la rasanya erkk>:)

Rohah said...

salam kak Madiha,
Memang kecur air liur tengok pic ni.Sedapnya dapat ku bayangkan..

rahel said...

Wah..dah sampai sini nasi sardine ni..tentu enak kan..jemput makan..

sabar dubai said...

kak madiha nmpk sedap..leh cube nihhh..tp kene cr stok sardin dulu..kt sini ikan sardin die kecik2...besar jari kelingking ajee

Ilhamkreatif said...

Salam kak madiha...wow nasi sadin,x pernah dengar lagi,mesti sedap n misti cuba ni,selalunya iza n family masak sambal je sadin tu..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak.. sha sampai dah malam ni.. nasi tu dah tak ade ler kan kan.. tak pe.. nak puji pinggan tu cantik naaa.. get well soon yaa kak muahh

Citarasa Rinduan said...

ayu kan.. main hentam jer, tak kenal ikan sardin yang ada macam2 lagi dipasaran.. teruknya daku.. hahahahaha


mmg mengoda lah....esok nak cuba.. hehehe, thanks kak Ratnaku

Ayu said...

Assalam ratna,
dah malam dah baru sempat singgah kedapur ratna ni..
maaf lah tak dapat singgah the past days during kejadian tu ya..
dari awal, akak nak ucapkan berbanyak terimaksih, kerana ratna orang pertama yang beritahu akak tentang maling tu..then with all the support yang diberikan akak rasa betul2 terharu dan touched..
terimaksih again ya for being there..really appreciate so much..

nasi sardin ni ada ke macam nasi goreng sardin ya..sebab akak pernah juga cuba dulu nasi goreng sardin , ada ala2 macam makan nasi dengan sambal sardinlah gitu..boleh tahan jugalah sedap..

HaSue said...

huwaaaa akak....nyesal masuk tgh2 malam..lapo tau!kalo tau td masuk ms ngah kenyang..hihi.. mesti sedap kan kak..aduss terhidu2 lak sardin smpai ke sini...iskh2

Bicara Kak Noor said...

salam Madiha, nampaknya sangat menyelirakan, akak tak pernah buat tapi nasi goreng sardin selalu jugak buat ..

quinnie said...

wahhh kak ratna pun dah buat ye..saya tak tau la bila nak buat lagi sebab suka dgn nasi ni..hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...