Wednesday, April 4, 2012

Kuih Bom Pulut Hitam

Assalamualaikum readers....

Hari ni puan blog bercuti sehari disebabkan pengasuh anak meminta cuti ada urusan penting katanya. Tak mengapalahkan.. lagipun.. cuti tahun lepas masih ada baki 2 hari lagi... kalau tak dihabiskan... sampai bulan Jun nanti cuti hangus macam tu saja... hehehh...  Walaupun bercuti... tapi masih seperti rutian harian juga.. bangun awal pagi dan siapkan sarapan anak2 sebelum hantar mereka ke sekolah pagi tadi.  Tengahari ni.. mintak en. husband pulalah jemput anak yang tadika tu sebab hubby kita kerja shift malam minggu ni... kakaknya tak perlu dijemput kat sekolah sebab dia boleh balik sendiri ke rumah trasit. Urusan ke sekolah petang pun diurus oleh Liza yang uruskan transit budak2 sekolah.  Sementara tunggu en husband balik ambil Haziq... dapatlah ku layan blog ni kejap... lagipun Alin baru je tidor tu... kalau tidak.. payah juga nak layan lappy ni sebab si kecik tu suka mengacau... sibuk nak main games lah.. nak tengok kartunla...hehee..


Oklah... kita teruskan jelah dengan resepi untuk hari ni ye... Entah kenapa hari tu.. dok teringin sangat nak makan kuih bom. Padahal sebelum ni kuih bom bukanlah kuih feberetku. Jarang sangat jadi pilihan kalau beli kuih kat kedai. Tapi tak tau kenapa hari tu tiba2 tekak terasa nak makan sangat... disebabkan terlampau teringin sangat.. aku pun godek2 ler resepi kat google.. terjumpa resepi kuih bom pulut hitam kat dapur Kak Wan. Elok sangatlah sebab memang stok tepong pulut hitam ada lagi dlm kabinet. Sebelum ni pernahlah sekali buat kuih bom guna tepong pulut biasa.. tapi tak berapa cantik sebab kuihnya meletop! Sudahlah tak comel... bahaya pulak tu sebab silap haribulan boleh merecik minyak panas ke muka... Lepas2 pada tu.. kalau nak buat kuih bom.. aku gunakan doh yang bercampur keledek yang ternyata sangat lembut & sedap bila dimakan.  Tapi kali ni aku cuba resepi Kak Wan yang menggunakan campuran tepong pulut hitam pula... & hasilnya.. alhamdulillah sangat sedap & yang penting ianya tak meletop langsung! Terima kasih banyak ye Kak Wan berkongsi resepi ni. Resepi asal Kak Wan gunakan inti kacang merah tapi aku tukar ke inti kelapa.  Mintak izin ye kak saya taipkan semula resepinya ke blog saya. Cuba2 untuk copy resepi dari blog akak tapi tak boleh... jadi terpaksalah taip semula satu persatu... Itupun.. cara penyediaan tu saya taip ikut cara saya je.. sebab rasa leceh pulak kejap2 nak kena jenguk blog akak.. jadi saya taip ikut cara saya jelah.. hehehe... harap Kak Wan tak marah ye..


Kuih Bom Pulut Hitam
Resepi : Kak Wan
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
150 gm tepong pulut
50 gm tepong pulut hitam
20 gm tepong gandum (MaDiHaA lebihkan sedikit sebab doh agak lembik)
50 gm gula kastor (MaDiHaA kurangkan ke 30 gm saja)
1/4 suduh garam halus
170 ml air
Bijan secukupnya (lebih cantik jika guna bijan hitam.. tapi MaDiHaA takde stok)
Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan
1. Campurkan semua jenis tepong, gula & garam ke dalam mangkuk. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang lembut dan tak melekat di tangan. (MaDiHaA tambah sikit lagi gandum sebab doh agak lembik)
2. Bahagikan doh kepada bebola kecil (MaDiHaA timbang anggaran 26gm setiap sebiji). Leperkan doh & isikan inti anggaran 2 sudu kecil. Tutupkan inti & bulatkan doh.
3. Golek2kan doh di dalam bijan & atur di atas dulang & ulang lagi sehingga doh habis.
4. Panaskan minyak masak dengan api sederhana. Masukkan bebola tadi & goreng hingga kuih bom masak. Sedia untuk dihidangkan.



Inti Kelapa Manis
Resepi MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan Inti Kelapa
1 cawan air
1 cawan gula merah (lebihkan jika suka lebih manis)
1 biji kelapa parut yg sedikit muda (diparut putih)
2 helai daun pandan disiat2
3 sudu besar tepong pulut

Cara penyediaan
1. Masak air bersama gula merah hingga ia larut. Tapiskan ke dalam kuali dan masak dengan api sederhana.
2. Masukkan kelapa parut, daun pandan dan masak hingga inti agak kering. Taburkan sesudu tepong pulut dan kacau rata. Ulangi lagi sehingga habis tepong pulut tadi dan kacau rata sehingga kering. Tujuan masukkan tepong pulut ialah untuk dapatkan inti yang kental & melekit2 sikit.  Selain sedap dimakan.. inti juga mudah dikendalikan semasa nak digunakan kerana ia tak mudah berderai.


Selamat mencuba...

13 comments:

mr. ChefOra said...

hitam-hitam si kuih bom pulut hitam, walaupun hitam nampak manis, salam

moklong said...

x prnh mkn yg ada inti kelapa manis. tp nmpk xam sedap jerk.

ijayuji said...

Salam kak madiha!! waahhh! leh masuk list ni kak sbb inti kelapa masih ada lagi, tepung pulut hitam pun byk lagi hihihi..sedap ni kak, suke kuih2 mcm nii kenyal2 gituuuu :D cantek lah kalerr inti kelapa akak huhu

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Salam Madihaa,, maaf sesangat sb blog K1 dh x leh copy lagi.. itu je cara nk protect blog dri lanun2 copypaste tu.. anyway jka madihaa nk copy guna print pdf dan highlight n copy to ur blog yer.. kalu ada problem bgitau K1 yer.. sedap jgak inti kelapa tu..

LinRosly said...

Assalamualaikum Ratna

Kak Lin dah lama betul tak makan kuih bon ni...tapi Kak Lin tgk coklatnya tu mcm sedap jer....

zila 4ever said...

salam kak madiha
dah masuk list..jatuh cinta terus bila tgok kuih nie..rasa mcm kuih koci ker?..mmg nk buat..:)

Qasey Honey said...

asslm kak...sedapnye tgk kuih bom tu...kemain bolat2 kuih tu...sgt sesuai dimakan petang2 cengini...QH xnk byk...nk 5ketuiii jaaa...hihi

Ilhamkreatif said...

selamat petang kak Madiha....Amboi same besar je kuih bom kak.....rajin gitu...

mama sara nur said...

assalam
sedapnye feberet sy ni, hantar sini cikittt he he
versi pulut hitam lum penah wat, selalu bom keledek je
memandangkan ada inti kelapa lg bolehlah nk try resepi k. madiha ni ye
tq share resepi he he

Sheila Shafeareen said...

Salam mlm masuk dapur kak ratna npk kuih boom ..ohh mak kau meletup hehehh,,,fv kuih kita ni kak...lama x mkn kuih boom tegoda gitu....bhn ada cuma inti kena buat...

kak rus said...

Salam Madiha.....hai pakat buat bom belaka...hehehe...kak rus pun baru buat kuih bom ni tapi tak lah bom hitam tapi bom orange pasal kak rus guna keledek saja...keledek orange memang lembut teksturnya....nantilah na cuba bom hitam pula.Hai kena tangkap dengan polis Thai naya saja...hehehe.

Sari Yusa Ibrahim said...

Ya Allah, nampak betul2 sangat10x sedap... cantik rupa kuih bom tu.. inilah yg dikata, makin hitam makin manis :-))

ALoNa CintamaniszLite said...

Kak...senang ke nk cari tepung pulut hitam?? sy bkn nak wat kuih bom ni...tp nk try buat kuih buah melaka tp guna tepung pulut itam. Serius sgt sedap kuih ni sbb biasa beli tp bila makcik tu dh tak buat..sy cari tepung pulut itam tu asek tak jumpa aje...
Agak2 akak ler kan..boleh ke tepung pulut hitam ganti tepung yg biasa digunakan utk buah melaka tu?? sbb sy tak penah pun tanya resepi kat mkcik tu, hehe..tp dia penah ckp laa dia guna tepung pulut hitam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...