Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, April 18, 2012

Asam Pedas Ikan Tongkol - CT Delima

Assalamualaikum...



Hari ni pagi2 kita dah tayang lauk.. hehe.. Ini bukan lauk untuk lunch hari ni ye... tapi ini lauk yang di masak minggu lepas.  Kalau masuk sini memang jarang nak jumpa masakan yang fresh2.... semua yg dah berhari2 atau berminggu2... So jangan berangan nak mintak2 ye sebab semua pun dah habis..heheee...

Bukan apa... tak mampu nak pos masakan terbaru sebab ada banyak perkara yang perlu dibuat dengan gambar2.  Nak transfer dari handphone ke komputer satu hal.  Pastu nak pilih2 pulak mana2 gambar yang paling cun (ceehhh.. gambar ambik dari handphone ada hati berangan nak gambar cun.. lainlah kalau snap dari dslr kan... kekeekeee)  pastu nak edit2 sikit nak tambah watermark sikit.. maklumlah kan.. sekarang ni ramai sangat si pencuri gambar di alam cyber ni... Ambik dengan niat baik takper contohnya salin resepi pastu letak gambar sekali pastu print untuk disimpan tu boleh diterima.  Tapi kalau curi gambar.. and then create blog sendiri.. pastu tepek gambar orang lain.. yang tu memang kerja terkutuk! Walau dengan apa niat sekalipun... blogger2 masak semua tak bersetuju & tak halalkan perbuatan anda wokeh!

Oklah... pepagi dah membebelkan.. orang lain punyalah sopan tiap hari rabu dengan entry wordless wednesdaynyerrr... tapi aku? hahaha... dah jenis kuat mengomel.. mcm ni ler...


Ok ok.... back to the pangkal jalan... jom kita tengok resepi Asam Pedas Ikan Tongkol ni.  Ada sikit kelainan dengan resepi asam pedas sendiri dan juga resepi2 asam pedas yang pernah dicuba sebelum ni.  Sebabnya... resepi asam pedas Che CT Delima (CT) ni ada campuran rempah ketumbar & juga lada hitam membuatkan rasanya sedikit berbeza dari resepi2 yang pernah dicuba.  Rasa-rasanya.. belum pernah gunakan ikan tongkol untuk masak asam pedas.  Bila CT tunjukkan tempohari... teringin pulak nak rasa sebab ikan tongkol atau ikan aye panggilan orang Pantai Timur tu memang ikan feberetku.  Tapi hanya ikan aye hitam yang menjadi pilihan sebab ia lebih lembut.  Untuk bezakan aye hitam dengan aye putih mudah saja iaitu bahagian sirip tepinya.  Pilih ikan aye atau ikan tongkol yang bersirip panjang lebih kurang panjangnya sirip ikan cencaru. Warna luarannya sedikit hitam berbanding aye putih. Barulah dapat ikan aye yang lembut.  Kalau tersilap pilih ikan tongkol putih yang siripnya pendek2 tu... bila dimasak.. isinya sedikit keras. Tapi tu semua terpulang pada selera masing2 juga ye... ada juga yang suka ikan yang jenis keras.. hihi...

Ok jom tengok resepinya. Terima kasih CT Delima berkongsi resepi asam pedas yang sedap ni ye.  Bertambah satu lagi koleksi resepi asam pedas yang best.. hehe.. Mintak izin ye CT kita letak kat sini resepinya. Mujur sempat copy resepi ni masa CT letak resepi tempohari.. Tadi masuk semula blog CT konon nak copy terus dari sana.. nampaknya dah tak boleh nak copy resepinya. Ini semua gara2 si pencuri cyberlah!  Ramai blogger2 masakan TERPAKSA berbuat demikian untuk mengelakkan gambar2 mereka dicuri! Selain gambar tidak boleh di'curi'... resepi yang ditaip turut sama tidak boleh dicopy & paste.. jadi kenalah rajinkan diri menaip sendiri resepi2 yang berkenan di hati yer.. hehe.. atau mungkin ada cara lain untuk copy resepi? Kita tak berapa celik IT la CT... ajarkan ye.. hehe..

Asam Pedas Ikan Tongkol
Resepi : Che CT Delima

Disalin oleh : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan-bahan :
1 ekor ikan tongkol bersaiz sedang (MaDiHaA guna setengah ekor tongkol saiz besar)
1 cawan lada kisar
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1/2 inci kunyit hidup *
1 inci belacan * - dibakar sekejap
1 sudu besar rata ketumbar biji * - disangai sekejap
1 sudu kecil lada hitam biji *
1 batang serai * - dihiris
2 batang bunga kantan (tak letak takde stok)
1 ikat daun kesum
Belimbing buluh secukupnya - dibelah dua (takde stok juga tapi tambah asam keping lebih sikit)
Air secukupnya (MaDiHaA letak 3 1/2 cawan)
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelugor (letak 2 keping)
Minyak untuk menumis
MaDiHaA tambah beberapa biji bendi

( Bahan bertanda * di blender halus)

Cara-cara :
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis bahan blender hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan goreng lagi hingga pecah minyak.
3. Bila dah pecah minyak masukkan air dan kacau sebentar kemudian masukkan ikan, asam gelugor dan biarkan hingga mendidih.
4. Bila dah mendidih masukkan bunga kantan, daun kesum, belimbing buluh, garam dan sedikit gula kacau rata.
5. Biarkan sebentar, pastikan secukup rasa dan bolehlah matikan api. Sedia untuk dihidang bersama nasi putih.

11 comments:

Rahel said...

Uwaaa...mengancamnya kuah asam pedas ikan tuu...nak singgah la..

norhidana said...

perkh pekat likat... dana paling terliur ngn kepala dia tu kak... tp kt umah ni budak2 tak minat ikan tongkol...jd nyer mmg tak penah beli

mimie said...

kakkk...peberet sy asam pedas ni...tp x penah guna ikn tongkol....

tun_telani said...

ikan tongkol? tun cuma beli ikan tongkol utk wat kuah nasi dagang je.. blh wat asam pedas jugak rupa2nya.

Qhaifa Nur said...

perlu cuba ni asam pedas ikan tongkol....
sedapnya......

Rahsia Dari Dapur said...

wah cedapnye kak...sy bru je add akk selama ni just jengguk2 je blog akk..arini bru wat blog..=) so slm pknln dr sy..

CT Delima said...

As'salam Ratna

terima kasih sudi mencuba, ct memang suka masak asam pedas guna ikan tongkol sebab sedap dan isinya memnag lebut. tapi kalau suami pulak suka guna ikan merah. Tapi ikan merah mahal jadinya dah bertukar arah guna ikan tongkol aje..hehehe

A'ah..petua nak beli ikan tongkol ni kena pilih yang tongkol putih, macam yang Ratna cakap tu. Kalau ct pula bezakan ikan tu jangan beli ikan tongkol yang kulitnya ada jalur2 haa..yang itu memang jenis isi yang keras.

Ratna ct kenalah dengan Pau Kastard tu cantik pulak bila jadi warna kuning tu..hehehe. Bolehlah ct cuba juga nanti. pasal nak copy resipi tu, Ratna select resipi yang Ratna nak, klik edit dan klik copy pas tu Ratna bolehlah paste kat mana2 Ratna nak. macam tulah :)

Hani said...

mesti cube weekends ni..akak minta izin copy ye :)

Qasey Honey said...

asslm Kak Madiha...sedapnya tgk lauk ikan tu...myelerakan...QH nk simpan ehhh resepi ni...tak sabo rasanye nk cuba...

Amie said...

Assalamualaikum Madiha,
terima kasioh kongsi pasal ikan aye hitam & putih serta siripnya tu... selama ini Amie hentam saja, patutlah kadang2 ikan aye kita ada yang keras, kadang2 ada pula yang lembut...begitu rupa ceritanya.

Ho hooo kalau asam pedas ikan, memang tak tolak tepi Madiha, resepi evergreen, segar sepanjang zaman...

Ilhamkreatif said...

Salam kak..iza jarang beli ikan tongkol ni,x tau nak masak apa yg sesuai,tapi suka rasa ikan tu..nanti boleh cubalah resepi ni,nak copy ini resepi boleh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com