Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, April 24, 2012

Sayur Telur Rampai

Assalamualaikum...

Masukkan menu lauk lagi yer... kali ni menu sempoi2 aje... menu kesukaan anak2... takde lauk lain pun takper dah.... laju jer dorang makan lauk ni dengan nasi... Ini salah satu menu 2 in 1 yang biasa masak bila en suami takder.. makan dengan anak2.. tak kisah lauk sempoi2 pun.  Masak lauk ni.. goreng ayam.. dah cukup untuk kami.. hehe.. 


Resepi seperti di bawah... 

Sayur Telur Rampai
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
10 urat kacang panjang ~ potong pendek2 (mcm nak buat nasi goreng tu)
1 peket jagung muda (podak jagung) ~ buang kulit & bulunya & potong nipis
5 biji telur (A)
2 ~ 3 sudu besar cili kisar (ikut pedas masing2)
1 sudu besar sos tiram
1/2 kiub ayam/bilis
sedikit je garam
1/2 cawan air
minyak secukupnya (dlm 1/2 cawan)

Bahan hiris
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah 
(boleh letak hirisan cili padi kalau suka ~ MaDiHaA tak letak sebab budak kecik nak makan)

Cara menyediakan
1. Panaskan minyak masak lalu tumiskan bahan2 hiris hingga wangi. Masukkan cili kisar & tumis hingga garing. Masukkan sos tiram, kiub ayam/bilis, air & jagung muda. Masak hingga jagung muda empuk. Tambahkan garam sekiranya perlu. (rasa dulu ye)
2. Masukkan kacang panjang & kacau rata. Pecahkan telur & masukkan ke dalam kuali. Biarkan sebentar agak2 telur beku sikit kemudian barulah di balik2kan hingga telur masak sepenuhnya & menjadi scramble gitu.  Kalau dah secukup rasa.. bolehlah dimatikan api & hidang.


Selamat mencuba!

11 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

Kita datang bawa pinggan ni, Kak Ratna, hihi

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

mcm best aje
teringat masa sekolah dulu slalu wat scramble egg letak cili boh

rendang tok kurang ummmpphh lah kak long kena ejas lagi baru best sy ni pun ada gak wat blk 5 bekas nak ejas takde masa lagi asyik sibuk aje

norhidana said...

wah2 sedapnyer... tp skrg nih tgh takmo pantang ngn tlr kak...

ijayuji said...

Salam kak madiha!! eh? ingatkan kita tadi guna daging ayam cincang bila belek resepi balik laaaaaaa... hihihi... rupanyer telur! nmpk sedap ni kak, boleh bg suami kita makan dia suke kalau lauk2 mcm nii senang kerja kita tak yh byk2 buat lauk :D

sabar dubai said...

sedapnyeeeee..........tp sini jagung muda mahal gilee tau kak....bpe urat je da 5 hengget

Ilhamkreatif said...

Salam kak Madiha...jangan kata,anak2 je suka,klu iza ni sama naik ngan anak2 rasanya.

Qasey Honey said...

asslm Kak Madihaa...sedapnya simple pulak tu resepinye...bleh sgt la klau nk tiru ni...nk amik resepi laju2...hehehe

izahdaut said...

wii sedap nyer kak madiha.. biasa saya buat guna kacan panjang jek. tapi lagi sedap manis pudok jagung tu kan..nanti nak try la.. mintak izin siap2 sebab kadang lauk2 gini tak sempat sokmo nak snap

Cendana Kasih said...

waaaa... sure sedap resipi ni...suka tgk hirisan jagung tu...

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

re~ kak long sy guna pandan yg ambik kat umah sujah aje,kebetulan hari ahad baru ni gi umah sujah pastu ambiklah daun pandan nak wat nasi lemak.dah tu smlm dah tak tertahan godaan kelasi mabuk jd nak try gok mabuk ke idak klu mkn kek ni he..he..
lepas tu letak warna hijau gelap tp kurang warna gak.cubalah kak long gi ambik daun pandan kat umah sujah tu.yg air tu agak2 lah sy leatk byk gak sbb nampak pekat

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ye ke? TQ TQ... nanti nak kidnap daun pandan kat rumah sujah jugak.. hehehe... dah tak nyabor nak cuba ni.. tp kena buat hari cuti ler... hari kerja tak sempat.. nak masak lagi.. keje rumah lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com