Thursday, December 9, 2010

Pecal



Salam & selamat tengahari...

Ibu2 kat rumah semua mesti dah siap memasak untuk makan tengahari kan? Masak apalah agaknya hari ni ye? Mesti masak sedap2 maklumlah.. anak2 sedang cuti sekolah.. pasti nak hidang yang istimewa untuk anak2.. Ibu2 yang bekerja macam aku pula.. waktu2 begini.. pastinya sedang beratur nak membeli makanan & mungkin ada yang sedang menikmati makan tengahari di kedai2 feberet masing2 ataupun mesti ada juga yang sedang makan di kantin atau di cafe & kalau yang agak loaded tu.. mestilah makan kat hotel2 mewah.... tak kisahlah kat mana2 pun kan... janji makanan itu memenuhi selera kita..& yang penting ianya halal...

Okeylah.. sebenarnya hari ni nak masukkan entry pasal makanan feberet aku ni.. Walaupun tiada sedikit pun darah Jawa mengalir dalam badan aku ni.. tapi tak tau kenapa aku suka sangat dengan Pecal!  Kalau dapat makan pecal... tak makan nasi pun tak kisah.. hehehe... Lagi2 kalau pecal yang dibuat sendiri.. puas hati dapat makan sepuasnya..

Ok jom tengok resepinya.. ini resepi aku sendiri yer.. tak taulah kalau ada yang kurang dimana2 yang sepatutnya.. maklumlah... orang Ganu Kite tiba2 nak jadi wong Jowo.. hehehe... kalau nak resepi yg lebih mantap.. bolehlah ke rumah Hana  kat Jepun nun yer.. hehe..

































Bahan2 Sayuran (kuantiti agak2 sendiri ye)

Secekak pucuk ubi ~ dicelur hingga lembut dan dipotong halus
6 urat kacang panjang ~ dicelur & potong 1 inci
secekak kangkong kampong ~ dicelur & hiris (takde stok)
1 biji timun ~ dihiris memanjang
2 biji telur ayam ~ direbus (optional ~ ku tak letak kali ni)
3 keping tauhu ~digoreng & potong kiub
3 keping tempe dalam daun ~dipotong kecik2 & digoreng
1 biji sedang sengkuang ~ dipotong
taugeh - celur kejap

Bahan Kuah
2 cawan kacang tanah ~ goreng tanpa minyak dan di kisar (MaDiHa goreng dgn minyak pasal nak cepat)
2 cm belacan
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 ~ 5 ketul isi cekur
10 cili kering ~ direbus (boleh juga guna 20 biji cili padi )
2 sudu besar/lebih asam jawa ~ diramas dengan air & ambil jus
5 ~ 6 sudu besar gula merah / gula putih (kuah kena manis2 sikit)
garam secukup rasa

Cara2 Menyediakannya
Bwg besar, bwg putih, cekur, cili padi/cili kering digoreng sekejap hingga layu.. guna minyak sikit jer.. pastu kisar halus bahan2 goreng tadi dan juga belacan. Masukkan ke dalam periuk bersama-sama dengan kacang tanah kisar dan jus air asam jawa. Tambah air hingga mendapat kepekatan yg disukai. Didihkan dengan api sederhana hingga pekat. Masukkan gula dan garam secukupnya dan bolehlah dihidangkan bersama2 sayur-sayuran tadi.





















Selamat Mencuba!

3 comments:

NoorMasri said...

salam madiha....

sedapnya pecal, my feveret ni...terliur lah pulak...tapi tak rajin nak buat huhuhu..

cikmanggis said...

kuahnya tu nampak sungguh sedap.Pecal ni kira makanan yang sihat:)sb banyak sayur sayuran.Bagus untuk orang yang berdiet

izahdaut said...

akak..kalau pecal tempat saya kena ada mihun celur... baru lengkap..kot...ngeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...