Friday, October 7, 2011

Air Cincau Laici

Assalamualaikum...

Apa khabar semua? Harap sihat2 saja ye!  Ramai kengkawan yang kurang sihat lately ni... hatta aku sendiri pun terkena juga virus tak sihat bulan lepas (sampai 3 kali MC dlm satu bulan <--- pecah rekod tu..). Harap u all jaga kesihatan dapatkan rehat yang cukup & minum air kosong banyak2 ye.  Kalau tak sihat cepat2 jumpa doktor.  Hmm.. tak sempat nak update lebih awal.  Agak sibuk sikit kat ofis tadi... Ini baru lega sikit dah dekat2 nak masuk waktu lunch... rehat2kan minda sekejap.  Tapi kali ni masuk menu minuman yang ringkas ni ajelah... ada masa nnt pos n3 lain pulak yer.. kalau sempatla..



Ini minuman permintaan hubby malam tadi... padahal dah buat air teh o kegemaran dia... bila dia balik dari kerja kira2 pukul 9.30 pm.... bermacam sayuran yang dibawa termasuklah cincau & juga setin laici.  Stok ayam, ikan dll dah dibeli hari sebelumnya.  Amboi bang...! Stok sayur lama belum pun habis... dah bawak lagi sayur 2 beg plastik!  Macam ni.. takde chan ler makan kat luar... kekekekeke....

Oklah.. disebabkan cik abang mengidam Air Cincau Laici ni.. aku pun buat jugalah... Air ni aku buat tak campur ais pun.  Kalau nak hidang sejuk dengan ais pun okay jugak.  Tapi malam2 tak sesuai ler nak minum ais2 kan.. Lagipun abang pun tak berapa sihat so memang taknak ais2 tu.

Ok kat bawah tu resepinya... senang aje. Oh ya.. air tu berposing dengan bunga yang bakal dijadikan hiasan hantaran adik ipar nanti.  Sebelum digubah.......... akak iparnya pinjam kejap jadikan teman air cincau laici tu dulu.. hehehe.. takperkan.. tak luak pun.. Haa?? Takut hilang seri? Ala.. takper.. pihak pengantin sebelah sana bukan tau pun blog akak iparnya ni.. hahahaha...



Air Cincau Laici
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
Cincau secukupnya
1 tin laici
Air secukupnya
Gula secukup rasa
Ais kiub (jika suka)

Cara menyediakan
Larutkan gula dengan air di dalam jag yg sesuai.  Tambah setin laici bersama jusnya sekali.  Potong cincau ikut citarasa bentuknya & campurkan sekali dalam jag tadi. Tambah kiub ais jika suka.  Biarkan seketika & bolehlah dihidangkan.

Selamat minum!

10 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam madiha.kak ros singgah nak minum ni.Sebab kat sini agak panas hari ni.Budak2 pun tengah practice concert tu.Panas dan dahaga.

dkna said...

sedapnya.....

memang tak elok amalkan ais...badan pon jadi lemau jer asyik minum ais :)

Mama Gee said...

seriuss tak pernah minum

Amie said...

memang pecah rekod tu sampai 3X mc dalam sebulan.... tahun ni Amie baru sekali mc,
nampak sedaplah air tu Madiha... sesekali nak cuba juga... kalau laici tu memang jadi rebutan anak-anak!

Qhaifa Nur said...

cincau laici belum pernah buat lagi..nanti try laa

Lya Colours said...

sedap ni. minum sejuk2, rasa nyaman je tekak

Kak Sam said...

Pergggh macam best je. kak cantik bil follower tu. 1011.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
air cincau ngan laici mmg perna minum sekali jer pun.. :).. tp bukan sendiri buat ler... perna beli kat bazar ramadhan ari tu.. mmg best.. sedap.. tp tu dorg bubuh air.. nmpk akak buat nie.. teringin plak nak cuba sndiri...

Mamatasnim said...

selalu minum bandung cincau je kak..pasni nak try cincau laici lak..:)

nuwairani ismail said...

pestim tengok cincau laici...jakun betol kan kite? hihih....tapi laici ni memang sedap...campur dengan apa2 pon sedap...buat puding tauhu pon sedap...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...