Wednesday, October 12, 2011

Myanmar Pickled Tea Salad againnnn.....

Assalamualaikum....
Balas dendam siang tadi tak dapat nak letak 2 entry.. so updatelah quick entry belah malam pulak.. hihi.. Dah makan malam semua? Ke masih ada yang sedang masak untuk dinner? Rasanya semua dah siap ambik dinner dah ni kan.. ok.. jom cuci2 mata ajelah ye... 

Tak tau ngapa sekarang ni macam dah kesedapan pulak makan ratah2 salad Myanmar ni.  Syok jer dok kunyah2 sambil tengok tv.. hehe.. Kali ni buat salad ni semata2 untuk ratah2 gitu jer.. tak makan dengan nasi pun.. Kali ni.. hubby plak yang buat.. dikurangkan sikit sayurannya, ikan bilis goreng pun tak letak..  isi ikan pun tak letak.. tapi ganti dengan udang kering yang ditumbuk.  Bawang2 pula ditumis dengan sikit minyak.  Kalau dulu buat tak tumis pun.  But sebenarnya.. tak tumis pun sedap jugak.  Secukup rasa, masin, masam & pedasnya.  Tambah2 ada hirisan bunga kantan tu.. Memang syok betul layan. Berebut2 makan dengan hubby.. Dini dengan Haziq pun dah belajar2 mkn benda ni & dah mulai suka jugak.. Apa tak sukanya kan... ramuannya tu semua dari jenis kekacang aje.. tu yang buat seronok mengunyah tu...  

Menurut staff Myanmar kat tempat kerja hubby tu.. kat sana salad ni memang  femes.  Kebiasaannya dihidang macam tu jer terutama bila ada tetamu yang datang berkunjung.. macam kita kat Malaysia ni.. umpama mkn pisang gorenglah kot.. hehe.. tapi kat sini kita hidang pisang goreng dengan kopi O atau teh O.. dorang kat sana hidang salad ni dengan teh Myanmar (mcm teh Cina gak la)... 

Ok.. cuci2 mata ajelah ye.. kalau nak tengok resepi.. boleh klik SINI.


Selamat malam...

5 comments:

izahdaut said...

salad myanmar? ada saya tertinggal sebelum ni. nni 1st time saya dengar n tengok. nampak best.. huiishh akak ni mmg macam2 jenis maskan dah try.. memang kagum tau..

akak musti la kek chese pesona tu yg sedap kak. hehe.. tapi anak saya kurang layan lagi chese2 ni..diorg lagi layan kek batik tu.sabau jela.

RynaHakimi said...

Best ni..kalo nak diet boleh amalkan makan salad myanmar nih..kite ni stakat buat kerabu simple2 pandai la..ekekek :)

liemaopurut said...

eh..pestaim dengar salad myanmar....nak g selongkar resepi jap ;p

Printable Recipes said...

nie kira dah macam kerabu nie...buat kunyah sedap nie...saya akan mencuba! tx!

NURHUDA said...

salam kak madihah,
mana nak dapat pickled tea salad tu? akak beli kat mana?.....teringin nyer nak rasa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...