Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, October 18, 2011

Marble Cheese Brownies

Salammm & bertemu kembali... 


Hampir terlupa nak update resepi brownies yang sodap banget ni... Menu yang dibuat masa buat mini open house tempohari.. ramai yang suka.. hehe.. punya lama nak update kan? Raya haji pun dah tak lama lagi dah.  Kasihan kau wahai brownies... mentang2lah dah tak berapa nak glamer sebab resepi dah lama orang tau.. hehe..... padahal.. rasamu teramatlah sodappp..!! Ini semua dek kerana keglemeran bermacam2 resepi baru yg timbul..... hehe.. apa2pun.. bagi aku.. brownies ni memang best sangat2.. kombinasi coklat & cheese.. siapalah yang berani nak sangkal kesedapannya tu??  Itulah sebabnya aku buat masa buat mini open house tempohari.  Kalau ada majlis makan2 gini barulah seronok nak buat benda yang sedap2 ni sebab ramai yang boleh merasa.. kalau buat utk makan2 sendiri karang maunya tak berhenti mengunyah.... tak sanggup nak ternak lemak sorang2.. hihiiii......

Untuk resepi ni.. kredit pada Jasmeenskitchen yang telah berkongsi resepi ni tak lama dulu.  Resepi asalnya aku ambil dari Fotopages beliau... tapi kat sini aku bagi link blog resepi beliau sebabnya.. kat fotopages tu kadang kala agak susah nak loading... Thanks ye Meen.. walaupun kita dah jarang2 bergurau senda tak spt dulu lagi.. tapi resepi2mu sentiasa dihati ku... hehehe... mintak halal ye aku letak resepinya kat blog pulak.. dulu dah pernah letak kat fotopages... hari ni letak kat blog pula.. ada satu lagi resepi marbeles ko yang aku tak sempat2 lagi nak cuba.. iaitu tauhu poket ke apa.. tp resepinya memang dah lama aku simpan.. sabau jelah... hehe..

Mintak halal ye Meen.. aku letak kat sini resepinya.. mintak mahap sebab ada begger2 sikit resepi.. Jangan saman tau! hehehh.. Ehh..! jangan ada yang hairan pulak ngapa aku macam berkasar bahasa dengan Kak Jasmeen tauke kek JHD  kita ni.. hehe... sebabnya.. memang dari dulu sejak berFP kitorang selalu bergurau senda & ber'aku2'...  jadi macam dah terbiasa gitu.. kan kan kan Meen? Takdenya nak panggil Kak Meen ke apa.. walaupun aku muda setahun darinya.. hehe..



Marble Cheese Brownies

Bahan Choc. Cake
250gm Butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur - gred B
1½ cwn gula kator
½ cwn susu cair
1½ cwn tepung gandum
1 sdt Baking powder
1 sdt Soda bikabonat
1 sdt esen vanilla

Lapisan Cheese
250gm Cream Cheese
1 cwn gula kastor (yang ni MaDiHaA kurangkan letak 2/3 cawan)
1 biji telur - gred B
2 sudu kecil tepong jagung (yang ni MaDiHaA tambah)

Cara :-
1- Cairkan butter - masukkan serbuk koko & kacau rata.
2- Dalam mangkuk lain, pukul telur & gula (guna wisk saja) smpi sebati.
3- Kemudian campurkan dgn bancuhan butter td...kacau smpi sebati.
4- Masukkan susu cair > kacau lagi...
5- Masukkan tepung, BP & SB (kalo rajin ayak dulu) - kacau sehingga sebati & masukkan esen vanila.
6- Panaskan oven
7- Alas loyang saiz 10 X 10 X 1inci dgn griss paper (biarkan terjuntai sedikit)
8- Masukkan bancuha coklat ke dlm loyang...tinggalkan 2-3sdb & masukkan kedlm plastic..(utk buat corak marble)
9- Bakar selama 20min - guna api atas bawah

Sementara tggu bahan choc. masak sedikit, kita sediakan bahan cheese..
> Pukul cream cheese sehingga gebu.
> Masuukan gula > pukul lg hingga sebati.
> Masukkan telur & tepong jagung > pukul lagi hingga sebati

**Selepas 20min..keluarkan bahan choc yg separuh masak tadi...tuangkan bahan cheese..ratakan keseluruh atas kek...
**Paipkan baki chocolate atas cheese, & lorekkan ikut suka..
**Bakar lg selama 15min atau sehingga cheese masak...(guna api atas sahaja)
**Siap...


Selamat mencuba!

17 comments:

dkna said...

buat air liur dkna meleleh...aduuuiiii....

JaSSNaNi said...

akak.... nani betul2 jeles tahap dinasour nak telan orang ni.. kakakakakakak.. awat bulan posa akak senang sangat nak turun berat badan? nani posa and sampai abis raya sebulan.. jadi 2 month.. nani naik berat badan sampai 5kg tau.. it's going to be 5 kg.. 4.7 camtu lah.. adoiiiiiii nani betul2 tension.. tu yg terpaksa turunkan sket berat badan ni.. sbb kalau dah tembun sangat ni mcm2 penyakit senang nak hinggap.. lagi2 skrg ni tengah kontrol blood pressure.. doktor kata kalau tak kontrol leh dapat darah tinggi plak.. nanti kalau dapat darah tinggi and kena makan ubat.. lepas tu kalau dah start makan ubat kena continue terus.. so better kawal dari tak buat apa2 kan.. adoiiii.. muda lagi.. tapi dah teruk.. (still tak ngaku tua)...

kak.. nani nak wat resepi brownies cheese ni raya nanti bawa balik kg.. harap2 menjadi.. :D eheheh..

liemaopurut said...

kak...kalo dapat belajar step by step camne nak buat marble tu lagi besh hahahha.pape pun brownies tu tersangat la mengiurkan

Lieya said...

Aduhaiii meleleh air liur tengok marble cheese brownies ni....adehhhhhhhh

Zaliedana said...

Adoiyai kak ratna oiiisedapnyer brownies nih,dah lama xmkn..Rasanyer dah setaun lbh kut..Sy pon suka lah kalo yg bercis2 nih,huhu..

izahdaut said...

hai kak.. mmg la kombinasi ni sapa aje tak tlak. kecuali dia bukan peminat chese la. mmg sedappp..kalau pulak chese tu ada bau2 wangi lemon n masam2 sikit.

Chah said...

Wahhh..ada gabungan cheese ngan cekelat...suker..suker...tq for sharing

liza said...

Salam Madihaa..nnt amik award kat blog Liza yer..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam
nmpk sgt sedap..nak buat kak,tak sabar nak cuba buat

GreenJade said...

aduhh menderita perut ambo tgk brownies demo mlm2 nih...

tenkiu sis nnti nk cuba terai buat wiken nih.. ;)

Mamasya said...

Marble Cheese resepi Meen ni mmg meletop dulu...sedap gabungan cheese dg choc..dah lama tak buat.

Jasmeen Home Delight said...

ya ya ya..rindu zaman berFP dulu kan....tp fp skrg dh ngarut..gambar pun x bley nk display...

Aku halal dunia akhirat ratna..janji melatoppp!!!...hehehhe

Sari Yusa Ibrahim said...

Inilah atara brownies yg mula2 memeriahkan oven saya, hehehe.. sedapkan, kak, lagi2 tang cheese kat layer atas tu, wallaaaaa...

rahel said...

waw...yummy banget..bagi sini sepotong..nak rasa gak..

siti rahmah said...

memang sedap dah cuba, terima kasih banyak2, sedap sgt...

Sue said...

Salam sis o ya masa akak bakar adunan cheese akak guna api atas kan,,,tapi guna rak yg paling bawah ka?sy da bt tp nasib baik x hangus..sb guna api atas rak yg atas suhu plak nk guna berapa darjah?

azlina ayob said...

Kalau kukus boleh tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...