Thursday, October 6, 2011

Upside Down Pizza

Assalamualaikum.... 



Ada lagi entry tertunda ni... menu sebelum puasa lagi ni.......... ni bukan kata dah jadi baja.. kalau baja organik tu guna untuk tanam sawi.. rasa2nya  sawi tu pun dah boleh dituai dah pun.. kehkehkeh... haishhh!!!!

Bukan ape.. nak update sebelum puasa  ritu tak sempat... bila masuk bulan puasa rasa macam tak sesuai pulak nak update menu ni... sebabkan terlampau lama gambor dok dlm folder.. hampir2 terlupa nak edit gambor nih... Oklah.. meh tengok menu yang sedap lagi lazat  & mengasyikkan ni... hahaha... suatu waktu dulu.. Upside Down Pizza ni antara menu yg berlegar2 seantero dapur2 cyber...  ramai dah yang cuba.. antaranya.. Ika, Izahdaut, Noorsha, Kak Nor SG67, Sariyusa dan ramai lagi yang dah cuba.. maaf kalau tak tersenarai yer...


Betul.. memang sedap! Yang penting senang banget nak membuatnyer.  Rasa macam nak buat lagi & lagi... tapi tahankan jer... kalau dah ada cheese tu... faham2 sendirilah sedapnya macamana & lemaknya macamana.. sendiri mau ingatlah yer. Tapi once in the blue moon takper kot.. haha.. Oklah.. terima kasih kepada Tun Telani yang mengilhamkan resepi sedap & lazat ni selepas menonton Quick Fix Meals with Robin Milller kat Astro katanya...


Mintak izin ye Tun letak resepi kat sini.. Terima kasih.

Upside Down Pizza
(loyang 9 x 9 inci) 
Sumber : Tun Telani


Dough
2 bj telur
1 cwn susu
1 cwn tepung
1 sb minyak
1/2 sk garam

- gaul sebati (guna mixer) semua bahan. yg ni just gaul2 jerr :D
- sedia utk diguna

Filling
1 keping dada ayam- kerat2
4 sosej/hotdog- kerat2
1/2 tin cendawan butang- hiris
1/2 bawang besar- dadu
3 ulas bawang putih- hiris halus
1 sb cili boh
2 sb tomato puree
1 sb oregano
1 sk paprika
garam

- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan cili boh dan tumis lagi
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan paprika, perasakan garam

Keju secukupnya

Cara2:

    * Panaskan oven 180 degree.
    * Letakkan filling dlm loyang.
    * Tabur cheese atas filling.
    * Curahkan adunan 'dough' kat atas. (MaDiHaA tabur cheese selapis lagi atas doh)
    * Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
    * Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang.



Selamat mencuba!

14 comments:

~~zAnAfAhMi~~ said...

sedap ni...tp anak zana tak mkn bwg n sayur la, zana kena ubah sikit, akan dicuba, dah masuk list..hehe..

tun_telani said...

sedapp!!! mmg tun byk kali buat nii.. sedap sgt ^^ lagi2 kalau tiba2 hasben nk mkn pizza, tp tun malas nk menguli doh.. kejap je siap dh pizza nih.. tq ye kak madihaa sbb mencuba =)

Your Ekslusif Hijab said...

mmm...delicious,,,must try !!!

Kak Sam said...

Kak ari tu saya ada buat pizza ni tapi kejadiannya tak secantik yang orang buat. Hehehe tapi ngap jugak

Sue @ Nenie said...

Salam..Lama betul tak nampak resipi ni muncul..sedap ni...

Sharifah Nadzarah said...

ASSALAM KAK
SY PUN DAH BUAT PIZZA NI..SEDAPKAN??SENANG PUN YER JUGAK...X PAYAH NAK ULI DOH..HIHIHI

Ummi said...

Salam Ratna....akak pun x buat lg nih...adeei asyik makan cis jek minggu nih...fengsaaann...tu pun nak wat lapis cheese pesona lgk laaa....uwaaaa, ternak lemak tul nmpaknya...huhu

inahar ali said...

waduh..akak pun dh lama simpan resipi nih tp x wat2 lg.hehe! nk kenen sepotong dulu kt sini..yummyy!!

nuwairani ismail said...

meleleh2 cisnya tu...aduh.....kite belom pernah try lagi buat piza pesen2 ni..nampak sedap betol dlm gmbr ni...

Chah said...

Wah...menggoncang jiwa nih...tq sbb share resepi yg bikin saya telah air liur dekat satu liter dh ni...besh!

MULAN said...

macam senang je... mesti try ni...

Mamasya said...

Aslmkum Ratna

Up side down pizza nipun sy belum sempat update...mcm Ratna buat sebelum bulan puasa...dah puasa rasa tak sesuai pulak nak update...tangguh dulu entrynya. mmg senang dan sedap..maklumlah ada cheese tu...anak2 cukup suka..
re; kalau kat msia mmg tak rajin nak buat mee, mesin tu beli sbb nak guna kat sini. tp kalau Ratna ambil tempahan karipap sesuai guna mesin ni...tak payah nak gelek lagi.

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

susu tu guna susu ape ye ratna? kalo susu cair bole? ke nak guna fresh milk?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L : akak guna fresh milk jer.. susu cair pun boleh rasanya.. tp akak takut muak sgt pulak sebab kita dah gunakan cheese tu kan.. fresh milk tak muak sgt...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...