Saturday, October 15, 2011

Gulai Lemak Labu Daun Kunyit

Assalamualaikum.....

Curi2 masa kejap update blog hari ni... Biasa memang tak sempat nak online hari cuti gini... Inipun dah mlm baru dpt online... tu pun sbb tak sibuk kena msk dinner sebab lunch td dah masak lebih... kes malas.. haha... Ehh.. bukan malas tau... ada projek lain sebenarnya... hehe..
Oklah.. resepi biasa2 je ni... saja update resepi Gulai Lemak Labu Daun Kunyit yg digandingkan dgn ikan kurau berlada semalam tu...  semua org pun tau masak ni kan.. takperlah.. letak je resepi sempoi pun... senang anak2 nak rujuk...

Gulai Lemak Labu Daun Kunyit
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
1 biji labu kuning saiz sedang ~ kupas, potong kiub2 & cuci bersih
4 cawan santan sederhana pekat
Garam secukup rasa
1/2 helai daun kunyit ~ disiat2
1 batang serai ~ diketuk

Bahan tumbuk/kisar
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
10 biji cili padi (ikut kepedasan sendiri)
1 sudu besar udang kering ~ rendam dulu & tos
1 inci kunyit hidup / serbuk kunyit secukupnya

Cara
Didihkan santan dengan semua bahan kecuali labu.  Sentiasa kacau supaya santan tak membuak. Bila dah mendidih masukkan labu. Kacau hingga labu empuk. Siap utk dihidangkan setelah secukup rasa.



Selamat malam

15 comments:

Sheila Shafeareen said...

Assalamualaikum...lauk lemak labu mmg kekemaran anak beranak ni.... sdp npk nya tu..kat rmh ni pun lama pulak x msk labu....nnt g tesco nak cari labu lahhh

lina_pg said...

adus mesti wangi jer ngan aroma daun kunyit tuh.Sayur lemak camni lawan ngan ikan masin mmg besh sagt.Terliuq tengok

amie said...

Assalamualaikum Madiha,
walaupun masak biasa2, tapi rasanya tentu luar biasa....suka makan lauk gini dengan ikan masin macam lina _pg kata tu...sedap!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Madiha kalau ada sambal buat teman sedapkan sayur ni.

Kak Sam said...

Suka..suka..suka

Kjee said...

sedapnya Madiha. Tiap kali balik kampung, mesti ada lauk ni atas meja air tangan mak mertua!! esok nak beli labu!!! tak tahannnn!!

Printable Recipe said...

wah, nie bedal ngan nasi putih, ikan masin garing dan sambal belacan mesti meletop nie!

RynaHakimi said...

My feberet ni kak..sedapnya labuuuuuuu :))

cik cek said...

Sedap masak gulai labu cam ni...:D

chah said...

jaman saya remaja dulu, mmg nyampah dgn gulai 'kenduri' ni..bkn apa, kt kenduri ada, blk asramapun ada juga..aduuhhh..tp bila dh jadi remaja purba ni, syahdu je bila makan sayur ni...mintak ijin letak link kt blog saya ya..senang nk meniru nanti..hehehe..tqtqtq

Anna Qawina said...

akak....lewat harini baru sampai..kuah lemak tu dah habis ke? hehe

Naz / Nadz COSK said...

Kak, sedapnya.. Suka sangat labu masak cam ni.. Tapi selalu Naz masak tak letak kunyit tapi kalau letak kunyit lagi sedap ni.. harum bau kunyit tu ..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh sedap..tq kak ratna.mmg ada labu dlm peti sejuk tu.blh msk

tun_telani said...

alamk.. tun dh pureekan semua labu yg ada.. uu uuu..

noorsafone said...

Madiha...gulai labu ni kene ada sambal gesek baru ummpph...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...