Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, October 28, 2011

Biskut Bebola Cornflakes

Assalamualaikum.....

Jumaat yang ceria...bertemu lagi kita hari ni.. alhamdulillah.. masih dipanjangkan umur & dapat bernafas di bumi Allah yang sementara ini... 

Rasa macam dah lama aje tak update pasal masak2.... rindu la pulak... Ni nak kata mood raya dah mari... takdelah sangat... tapi disebabkan Aidiladha bakal menjelang tak lama lagi.. aku rasa.. sesuailah pos entry tertunda yang dah lama menunggu giliran ni.. haha... 



Sebenarnya.. ni cookies yang dibuat masa raya puasa aritu.  Tak sempat nak post ke blog disebabkan kesibukan.. bila dah lepas raya tu rasa macam tak sesuai & mood nak update sekuk raya pun dah malap.  Resepi Biskut Bebola Cornflakes ni ambik dari blog Kak Ummi.  Nampak je kak Ummi tayang masa tu.. terus terdetik nak buat sebab nampak bahan2nya mudah & yang penting semua memang dah ada kat rumah.  Takyah susah2 nak mencari2 bahan lagi.. hehe..

Mekasih ye Kak Ummi untuk resepi ni.. mintak izin letak sini ye kak..






Biskut Bebola Cornflakes
Resepi: Ummi Zaihadi@HomeSweetHome
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan:- (anggaran 70 - 80 biji)

    * 1/2 cawan butter
    * 1/2 cawan gula kastor
    * 1 biji telor
    * 1 sudu teh esen vanila
    * 2/3 cawan kismis hitam (jenama Lego elok halus sikit)
    * 1 cawan tepung naik sendiri (diayak) (MaDiHaA ada tambah tepong jagung sikit sbb nampak adunan lembik sikit)
    * 2 - 3 cawan cornflakes (ramas2 hancurkan sikit)
    * cawan kertas saiz kecil secukupnya

Cara Membuat:-

   1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
   2. Masukkan telor dan esen vanila, pukul lagi hingga sebati.
   3. Dalam bekas lain, campurkan tepung dengan kismis. Gaul rata.
   4. Kemudian masukkan dalam adunan dan gaul rata.
   5. Gunakan sudu teh, cedok adunan jadi ketul dan jatuhkan ke dalam bekas yang berisi cornflakes ramas tadi, golek-golekkan rata.
   6. Letak dalam paper cup (cawan kertas). Bakar pada suhu 180 C selama 12 - 15 minit/hingga kuning keemasan. Biarkan sejuk baru disimpan dalam bekas kedap udara.  

Selamat mencuba!

10 comments:

liza said...

salam madihaa...Liza pun ada buat jugak biskut ni raya hr tu...mmg berbaloi baloi...hhihii

cik cek said...

Kak Cek pun buat gak biskut cornflakes ...raya hari tula...tak bape sama..hampir serupa...biskut fav anak2....cpt je abisnya...:D

Yatie said...

Assalamualaikum K.Madihah,
tengok pun dah tau sedap dan rangup biskut cornflakes ni...kegemaran anak2 yatie kalau berkaitan dngn cornflakes ni...

Mamasya said...

Aslmkum Ratna...

belum pernah buat biskut corn versi gini...biasa yg gaul2 madu..
nengok hantaran di bawah...mmg kreatiflah Ratna bab gubahan....mcm2 boleh gubah..kain, coklat.. dll semua menarik.teringat masa Fp dulu Ratna ada gubahkan bunga....sy ada cadangkan utk Ratna buat bisnez gubahan on line.....

HomeKreation said...

Salam Madiha cayang... windu nya lama tak hug2 kat sini....hehe. Ingatkan buat utk raya haji tadi...

Izan said...

Anak2 mmg suker biskut conrflakes nie.. selama den beli ajo.. boleh gak cuber nie..hihihi .. :)

Yana Shaiful said...

yana bt jgk biskut ni raya ari tu..mmg sedap..raya aji ni kna bt lg kot..dh ada yg request hihii

Amie said...

rajinnya Madiha.... Amie tahu makan saja, raya haji ni buat lagi ye Madiha... nanti Amie nak datang beraya... he hehehh

Naz / Nadz COSK said...

Kak Madiha, kalau yg guna cornflakes ni mmg sedap jer.. Lagi rangup lagi sedap.. Dah ada rupanya hasil tgn akak di bawah tu. Tak bukak lappy beberapa hari.. Nak gi tgk lah lepas ni..

ieda said...

bila tgk nie teringat , minggu depan raya aji kan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...