Monday, October 17, 2011

Bread Roll Sushi

Assalamualaikum.....
Selamat tengahari semua... dah lunch? Ker ada yang tengah masak2 lagi tu... agaknya ambik sarapan lewat kot.. hehe.. Ni ngata kat diri sendirilah ni.. kalau ambik sarapan lewat mesti masak tengahari pun lewat jugak.  Biasa kejadiannya dihari2 cuti ler kan.. Kalau hari2 kerja.. memang kena ikut waktu rehat ofislah kan... 



Ok.. kali ni nak share sarapan kami Sabtu lepas. Ada dua hidangan sarapan sebenarnya.. takut anak2 tak suka.. jadi selain buat Bread Roll Sushi.. goreng jugak nugget ayam untuk anak2.  

Terima kasih pada Ryoazhar yang berkongsi idea kreatif membuat sushi dari roti ni.  Dah lama teringin nak buat sushi sendiri... tapi seru seakan tak berkunjung tiba.  Lagipun.. selalu je lupa nak beli beras sushi.  Bila Ryo tayang Bread Roll Sushi ni minggu lepas... terus je laju ku buat sebab semua bahan2 kebanyakkannya memang dah ada dalam simpanan.  Jadi tak perlu le susah2 gi cari bahan kat pasaraya... terutama seaweed tu... bukannya mudah nak jumpa kat pasaraya2 biasa ni... biasa kalau nak beli kena pegi ke Jusco aje...

Mintak izin ye Ryo akak letak resepi kat sini pulak... menarik sangat sarapan kami kali ni... husband pun suka... Akak mintak maaf sebab akak gulung ikut cara lain.. tak ikut cara Ryo.. hehe.. jangan marah ye... Ada jugak akak edit2 sikit resepi ikut apa yang akak buat tempohari.. 



Bread Roll Sushi
Resepi : Ryoazhar
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2 :
  • 8 keping bread, potong sisinya
  • 8 keping seaweed
  • 4 btg sosej,dibelah 2 (MaDiHaA tak letak ni)
  • 4 btg crabstick, dibelah 2 (MaDiHaA guna 8 btg tanpa dibelah dua)
  • 1 biji telur,didadar & bhg 4. (guna 2 biji telur)
  • mayonis secukupnya
  • timun ~ dihiris memanjang sebanyak 8 hirisan (yang ini MaDiHaA tambah)

Caranya :
  1. Celur sosej & crabstick (celur kejap je)
  2. Sediakan bread atas penggulung sushi*kalo xde penggulung ni pun xpe.
  3. Susun seaweed diatasnya,kemudian telur dadar
  4. Susun crabstick & sosej dihujungnya,picitkan mayonis.
  5. Gulung dengan berhati2,potong kepada 2 bahagian
  6. Dah siap!
Cara MaDiHaA : Letak seaweed di bawah sekali kemudian baru letak roti.  Tekan2 sikit roti lepas tu baru letak bahan2 yang lain.  Then barulah digulung kemas & dipotong pendek menggunakan pisau yang betul2 tajam.




Selamat mencuba!

15 comments:

KSWSK said...

wah..yg ni 1st time wa jumpa ni..kang insyaallah leh cuba.

cik cek said...

Sampai sini dah menu best ni...mesti sedap ni kan..kan...:D

Sheila Shafeareen said...

hai wah sama lah manu kita hari ni akk buat pg tadi utk bekalan ank kesekolah sdp ingat nak buat lg..

Liza said...

Salam madihaa..mmg nmpk sedap..anak2 pun mst suka ni..

Mamasya said...

Kebetulan semlmpun buat sushi tp ni roll sushi guna roti...mudah..idea yg bagus utk bekal.sedap masak lemak lbu kat bawah tu...sejak dok sini belum masak labu lagi sbb labu dijual sebiji2 besar...

Lieya said...

Amboiiii dapnyeeeee

Zaliedana said...

Assalam kak,sy nih sushi xpernah mkn jakun toi kan,tapi versi roti nih nmpk best juga,tapi seaweed tuh la kena beli dulu nnti..

JaSSNaNi said...

akak... pandainye wat sushi.. nampak cantek belaka.. dah tu kemas elok je.. 1st time buat pun dah nampak cam pro.. :D...
akak.. seaweed tu biasa dia jual yang besar2 kan... kering kan? ada gak nani nampak masa jalan2 kat pasaraya.. giant ke jusco ke dah lupa.. tapi tu la.. tak pernah amik tau pun sblm ni.. sbb kalau nak makan just beli yg dah siap sushi tu je.. lagipun anak2 cuma hakimi je yg makan sushi.. sakinah plak bleh la separuh je dia makan.. nani lak boleh la kalau setakat seketul dua tu.. kalau yg bread sushi ni tak tau la pulak dapat sambutan ke idak kalau wat.. nampak cam senang sket dari wat nasi jepun tu kan.. sbb kalau nasi nak bentuk2 kan lagi.. sure terkebil2 nak siapkan... ngeh3...

MULAN said...

waahhhh.. best ni.. nak try jugak..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam madiha,nampak sedap.kak ros pun nak try buat la...

Sweet Baby Lurve said...

akak kiter nie memang kreatif...lehh try nieee

rahel said...

Cantiknye gulungan Bread Sushi,bila la dapat merasa ni..

izahdaut said...

seaweed tu tak pernah lagi berjumpa. teringin nak beli. kat jusco pun tak jumpe. err ke saya tak pandai cari. hehehe..memang halal ek

my own little world said...

seaweed kalau digulung memang terus lekat ke? atau kene letak air dulu?

Siblings Homemade said...

salam sis..sy orang raub..xjumpa cr la seaweed yg mcm tu..kalau ada pun yg kecil2 dan pendek..nak try wat sushi tp xjumpa cr seaweed tu..mohon perlukan bantuan sis..tq.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...