Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, October 20, 2011

Steamed Radish Cake

Assalamualaikum...
Dah sarapan? Mari sarapan sama2! Hari ni nak share resepi kuih dari masyarakat Cina yang agak popular ni.. Kuih ni ada sikit2 bersamaan dengan Kuih Talam Berlauk.. cuma berbeza dari segi bahan2nya saja.. kerana Steamed Radish Cake ni diperbuat dari lobak putih manakala talam berlauk kalau tak silap MaDiHaA diperbuat dari keladi kan? hehe.. was2 juga ni sebab tak pernah lg buat talam berlauk.. kalau silap harap dimaafkan ye..



Pada yang suka kuih2 savoury atau kuih2 Chinese style boleh mencuba ye.  Resepi ni aku ambil dari blog Lena@herfrozenwings minggu lepas. Terus berminat nak mencuba sebab semua bahan memang dah ada kat rumah. Kebetulan memang ada 1 batang lobak putih yang bersaiz kecik.  Udang kering pulak memang tengah banyak stok kat rumah tu.. itu yang laju je eksperimen hehe.  Sebelum ni dah pernah buat versi yang sikit berlainan.. boleh tengok kat SINI kalau nak tengok ye.
Ok.. thanks to Lena sharing this lovely kuih... I love it.!  Husband pun makan juga.. tapi tak berapa laju.. hehe.. but my kids  langsung taknak cuba.. haishhh! May be sebab ada topping tu agaknya.. buat for me sedap macam makan talam berlauk versi Melayu.. kadang tu rasa macam cekodok pun ye jugak.  But  it's more tastier after we pan fry.. haa.. yang ni husband suka sikit dari yg tak bergoreng tu (terlupa pulak nak ambik gambar lepas pan fry.. hehe)

Ok Lena.. let me share the recipe here ok.. thanks dear..

Steamed Radish Cake / Kuih Kukus Lobak Putih
Recipe: Lena@herfrozenwings
Source : MaDiHaA a.k.a Ratna

Ingredients:
1 medium sized local radish ( sorry i forgot to weigh my radish ~ MaDiHaA punya about 230 gm selepas dikopek kulit.), peeled and shredded, squeeze out excess water
80gms dried shrimps, soaked and cleaned, coarsely chopped (MaDiHaA gunakan separuh saja dari kuantiti ni sebab nampak banyak sangat lepas direndam)
1 chinese sausage,  coarsely chopped
2 cloves garlic
2 shallots
pepper and salt to taste
some spring onions
some fried shallots
chopped red chillies

Preparation:
1. Pour some cooking oil into the wok and saute garlic, shallots and half of the dried shrimps( 40gms ) till aromatic and put in the chinese sausage. Season with pinch of salt and pepper. Dish up and leave aside.
2. Saute the remaining half of the dried shrimps (40 gm) till aromatic for topping. Remove from fire and leave aside.

To make the batter:
150gm rice flour
2 tsp cornflour
400ml water
1 tsp salt
1 tsp sugar

Method:
1. Mix all the ingredients for batter in a large bowl , stir well to mix and sieve the mixture into another bowl.
2. Return the pre fried dried shrimps and sausage mixture to the wok , add the shredded radish and pour in the batter and cook on low fire till the batter slightly thickens, roughly about a minute. Keep stirring the mixture so that the bottom wont get burnt. When the batter begins to thicken (you will see probably one or two bubbling), remove from fire . Stir well and pour into the steaming tin.
3. Steam for about 40-45 minutes. Remove from heat and let cool in tin, sprinkle with the remaining dried shrimps, chopped spring onion, fried shallots and chilli.  Cut into pieces.
( if any leftovers, you can put in the fridge and pan fry it the next day)

Selamat mencuba!

17 comments:

Ruziawati Yusof said...

salam kak.. t datang jenguk blog akak ari ni... merajinkan diri.. dah lama tak bw ty kabar kawan2.. mcm2 cerita yg ada.. seronok t dok baca..

cik cek said...

Madiha...

Sedapnya...kak cek dtg bwk kopi o...nak join makan sekali boleh ke...teringinnya nak rasa..he he..:D

Anna Qawina said...

aslmkm kka..rajinnya akk nih...

Ummi said...

Assalam Ratna...waaaah akak suka kuih kukus2 camni..mcm berlauk gini lg best...nnt nak try eh..akak bookmark dulu...thanks dear! ^__^

AZLITA AZIZ said...

salam Madiha..

Ita ingat talam berlauk tadi..
nampak macam menarik jugak ni.. boleh di cuba!
Kuih yg macam ni kalau kat rumah ita ni pun kurang laju last2 nanti ita juga yg kena habiskan...

aNaYaNa said...

semakin lpar bila tengok menu akak ni..huhu..

Zaliedana said...

Assalam kak,nmpak sedap kuih nih,teringin gak nak mencuba,tapi bila terkenangkan kalo sapa xlayan,jenuh nak perabis sesorang,huhu..
Akak,sy dah wat resepi ayam akak yg kat bawah nun,esk nak letak n3,mmg sedap n wangi,ala2 sate da juga,tengs ya kak..

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum..
kak.. keje pun leh masak macam2.. macammana akak manage kan time? heran nani.. nani ni balik umah tak dapat nk wat apa2 lain selain masak dinner sket2 je.. hmmm kalau nak wat apa sket kena tunggu hari cuti je..

Amie said...

...sangatttlah rajinnya! hasilnya pun sungguh menarik, tapau 2 keyul ye Madiha... buat minum petang ni...

Lya Colours said...

hiks tak pernah makan ini kuih

lena said...

hi ratna, i'm so glad to hear that you like the kuih. I made this many times especially during chinese new year, thanks for the link back. Have a nice day!

rahel said...

Kena cuba gak ni..tadi ingatkan yam cake...

MULAN said...

fuuhh... tak tahan la tengok kuih ni.. mesti sedap..

nuwairani ismail said...

kite tak pernah lagi makan kuih mcm ni...lobak putih pon dah lupa mcm mana rasa...cuma duk ingat2 lagi rasa mcm rangup2 gitu kalau yang mentah tu.

ibundo said...

madiha,
mintak sikit

Anonymous said...

Kak Madiha

Chinese sausage tu cam mana ghopernya. Kat mana nak beli

Azian

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

TO AZIAN: akak guna sosej ayamas jerrrr.. hehe.. sori terlupa nak tulis kat situ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...