Tuesday, April 5, 2011

Salted Egg Yolk Chicken


Assalam & selamat petang...


Tak sempat nak berceloteh panjang.. terus saja dengan resepi yang nak dikongsikan hari ni.  Salted Egg Yolk Chicken ataupun Ayam Telur Kuning Asin resepi yang aku cungkil dari dapur Gert (My Kitchen Snippet). Resepi asalnya dari Wendy.  Thanks both of U for the nice recipes... I C&P recipe here... Kalau tengok gambar kat blog Wendy & Gert sangat2 menggiurkan.. tapi ayam yang aku masak ni nampak macam pucat jer.. sebab telur kuning masin yang aku gunakan tu jenis yang tak berapa masin... Tapi takpelah.. walaupun gitu.. sedap jugak ayam ni.. anak2 suka.. hehe..

Salted Egg Yolk Chicken By Wendy
Source : Gert

Ingredients:
Adapted from Table for 2

2 pieces chicken breast – remove skin and fat and cut into 1” chunks
½ tsp salt
Dash of pepper
1 egg white
½ cup cornstarch
1. Pat dry chicken with paper towel. Mix chicken with salt and pepper. Then put in egg white. Marinate for an hour. Coat the chicken pieces with cornstarch.
2. Deep fry chicken until golden brown. Remove and drain oil on paper towel.

Sauce:

2 Tbsp butter
2 sprigs curry leaves, remove from stem, leaves only
1 red chili – sliced thinly
2 cloves garlic – finely chopped
3 salted egg yolks, steamed and mashed (MaDiHaA rebus jer then baru ambik telur kuning tu..)
2 Tbsp evaporated milk
1 tsp oil
1/3 tsp salt
½ tsp sugar

1. In wok, on medium heat, put in oil and butter. When butter has melted, put in sliced chili, garlic and curry leaves. When they are fragrant, put in mashed egg yolks, with spatula, try to flatten the yolks into the oil and cook until it look bubbly and fragrant.
2. Turn heat to low and put in milk, salt and sugar. Turn heat to high and cook until very bubbly. Put in chicken and toss until well coated. Dish out and serve.


Selamat mencuba!

7 comments:

ain (sweet thots) said...

best jugak dgn ayam ye. pernah buat dgn ketam, mmg best!!

Chik Mimi said...

Telur masin ade tu nmpk mcm menarik je nak try

izahdaut said...

dah dapat membayang rasa ayam neh.sah sah wangi lemak aroma kari gitu...wahh sedap nyeee

nOOrsha said...

kak madihaa.. nampak cam sedap la ayam ni, bace je resepi trus terasa² kesedapannye tu..agak2 klu blh capai ngan tangan dari sini, saye dah capai dengan pinggN² tu sekali.. kekek...saye mmg suke meratah telur kuning telur asin tuh... part tu yg paling gemo sekali... yg putih kasik kat hubby.. kuning saye bolot...hahaha.. blh cubela nanti resepi ni.. kiv dulu ^^

HaSue said...

nih wat ratah cam best jer nih kak..at least leh pelbagaikan menu telur asin kan..hehe.. ada lagi ke yg dalam pinggan tu kak?ulur2 ler brg seketul 2

Aishah @ Ariffin @ Aqil said...

wah gune telur masin tu...menarik tu...

MamaFaMi said...

Macam senang je nak buat ek? Tapi aiyooo telur asin ka? Macam tak berapa berani la pulak nak makan.. :D:D

P/s : Kalau sudi, silalah bawa balik award yang ma bagi kat Madihaa ye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...