Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, April 22, 2011

Kerutuk Ayam Adabi

Assalamualaikum....
Salam penghulu segala hari... sekejap jer masa berlalu skrg ni kan.. dah pun nak habis seminggu... 

Oklah.. takleh celoteh panjang2 pepagi ni.. ada kerja yg nak dibereskan.. menyelit kejap sbb keje tak byk sangat hari ni.. hehe.. ada masa ptg2 nanti sambung lagi yer... nak bagi cepat2 surut gambor2 yang lama ni.. hehe..

Untuk resepi pagi ni.. resepi yang mudah saja nak dikongsikan... ambil dari paket rempah Kerutuk Adabi.  Actually dah lama dah masak lauk ni... dah berbulan2 rasanya.. Cuma masalah nak menaip resepi tu aje yang buat delay berbulan2 sebab selalu je aku terlupa nak bawak paket rempah tu  ke opis (masih ada sebungkus lagi yg belum digunakan). Ehhh..! yelah jugak kan.... dah namanya datang ke opis nak kerja... apa ke hal ko nak angkut rempah2 ke opis.. hahahahaha...

Oklah sebabkan asyik selalu sangat lupa.. aku pun google2 ler kot2 ada resepi kerutuk adabi ni dalam tenet... akhirnya terjumpa kat periuktanah.blogspot yang pernah pos resepinya kat blog beliau.. Jadi.. nak mintak izin dengan  K.Ann saya nak copy & paste resepi yang K.Ann taip ni ye... terima kasih beribu2 lemon ye sebab saya ni ambik jalan mudah jer... main C&P jer resepi... takpelah kan.. at least dapat gak pahala utk K.Ann.. hehe..

Oh ye.. lauk ni tak pedas tau.. anak2 kecik boleh makan.  Berselera Haziq & Alin makan lauk ni... nanti nak buat lagi ni sebab nak habiskan rempah yang masih ada sepeket lagi tu.  Menurut K.Ann.. kalau nak terasa pedas sikit.. bolehlah ketuk2 cili padi atau rasanya boleh jugak tambahkan sikit cili serbuk nak bagi ummphhh! Tapi kalau ikut resepi original Kerutuk sememanglah tak pedas...

Kerutuk Ayam Adabi
Resepi : Dari paket rempah Kerutuk Abadi

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

1 peket rempah kerutuk Adabi
800 gm ayam dipotong kecil
2 sudu makan kerisik
1 1/4 cawan santan pekat- daripada 1 biji kelapa
2 batang serai diketuk
80 gm gula merah/ gula melaka
1 sudu teh pati asam jawa Adabi (MaDiHaA guna asam jawa biasa je)
2 cawan air
garam secukup rasa
Bahan A: (dikisar)
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih

Bahan B:( dikisar)
1/2 inci halia
5 ulas bawang putih
1/4 inci lengkuas
Cara Menyediakannya

1. Bancuh rempah kerutuk dan bahan A dengan sedikit air.
2 Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan B bersama serai hingga wangi. Masukkan Campuran rempah dan tumis hingga pecah minyak. (gunakan api perlahan dan gaul sekali-sekala)
3.Kemudian masukkan ayam, kerisik, santan pekat, asam jawa, air dan gula merah. Masak sehingga pekat. Masukkan garam dan cili padi yang diketuk. Gaul rata. Jika cukup rasa, bolehlah dimatikan api dan dihidangkan.

Nota MaDiHaA : MaDiHaA kisar campur sekali je bahan A & B tu... tumis pun sekali arong je.
 Kepekatan kuah... ikut citarasa sendiri ye...

Selamat mencuba!

Nota Kaki : Salam takziah buat K.Ann yang baru saja kehilangan puteri kesayangan beliau arwah baby Munirah Huda yang telah pulang kerahmatullah pada 1 April 2011 yang lalu.  Al-Fatihah...

9 comments:

izahdaut said...

sedap ayam tu.
lama dah tak buat lauk gini

Sari Yusa Ibrahim said...

oh, ada jual ye rempah dia. tak pnah beli psl hubby suka msk sambal ngan kari jer... hehehe

Lya Colours said...

kerutuk ni mcm rendang ke kak

AZLITA AZIZ said...

lauk macam ni anak2 mesti suka ni... nanti nak cuba jugak tapi mmg tak pernah beli rempah kerutup adabi tu... jap lagi gi mencari lah ni...

Naz said...

Kak, anak2 Naz pun suka lauk kerutuk ni.. Buat pun senang kan sbb dah ada resepi Kt paket tu.. Hehehe..

noorsafone said...

oh ada jual ye rempah kerutuk ni..kak noor tak penah jumpa lg...nanti nk carilah..

cik cek said...

Salam Madiha...pekabo ...

Lauk ni makan ngan Nasi Beryani pun sedap kan...

BudakBosan said...

ape maksud kerutuk?ni 1st time dengar..rupe macam rendang pun ade...hihi

Zaliedana said...

Assalam kak,
Eh xpernah beli lak rempah kerutuk adabi nih..Nak kena cari gak nih..Nampak sedap sgt nih..Pstt akak,kalo free tayang lah peket rempah tuh ya..hihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com