Terima kasih kepada yang sudi follow....

Monday, April 18, 2011

Kiwi Fruit Muffins


Assalamualaikum....
Kejap je yer dah pun petang... belum sempat lagi nak BW jenguk dapur kawan2... biasalah.. orang bekerja macam aku ni... nak berblog kenalah pandai2 bahagi2kan masa... Kalau 8 jam asyik nak mengadap kerja pun boleh pecah kepala tau... kalau nak tau..  berblogging ni salah satu terapi jugak.. untuk mereleased tension yg ado... hehe.. tapi aku takdelah tension2 kat ofis ni.... relax ajer... almaklum.. dapat bos pun baik... kalau org Tregganu kata.. 'baik macam collek!' kikiki.... Tapi janganlah kata aku ambik kesempatan pulak mentang2 bos baik.. tidaklah begitu... Berblog ni hanya bila rasa2 ada masa terluang taklah sampai kerja yg wajib diabaikan betul tak? 

Hmm.. oklah.. skrg ni baru je rasa free sikit... so lepas ni nak pegi gak ler jenjalan ke dapur kawan2... 2 hari tak jenguk dapur kawan2 macam ada yang tak kena jer.. hehe.. Tapi sebelum tu... jom pekena Muffin Buah Kiwi ni... buat minum petang pun best jugak tauu... Anak2 pun suka muffin ni.. ada rasa manis & masam2 tu. yg buat sedap tu. makan pun tak muak... sekejap jer selamat muffin ni dihabiskan dek anak2... lagipun satu adunan tu dpt tak byk sgt... 

Ok jom tengok resepinya.  Resepi ni dah lama aku ambil dari fotopages MamaFaMi...  dok simpan2 tak terbuat2 jugak padahal mudah yg amat.  Kat source tu aku link ke blog mama ajelah memandangkan kat sini pun ramai blogger aje.. takde yg aktif kat fotopages tu.. (kecuali aku & sebilangan kecil yg lain) hehehe... resepi asal dari Tim Fink allrecipes... thanks to both of u... mama.. saya salin terus je dari fp mama ni ye...

Kiwi Fruit Muffins
Resepi : Tim Fink of AllRecipes dot Com
Source : Mamafami

Ingredients :

1 cup all-purpose flour
1/2 cup sugar (MaDiHaA kurangkan sikit)
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon ground cinnamon (MaDiHaA letak suku je)
1/4 teaspoon ground allspice (takde.. MaDiHaA ganti dengan serbuk buah pala/nutmeg powder)
Dash salt
1 egg
1/2 cup milk (guna fresh milk)
2 tablespoons butter or margarine, melted
2 kiwifruit, peeled and chopped
1/2 cup raisins (guna sikit je)

Method :

1. In a bowl, combine the dry ingredients.
2. In another bowl, beat the egg, milk and butter. Stir into dry ingredients just until moistened.
3. Fold in kiwi and raisins.
4. Fill paper-lined muffin cups three-fourths full.
5. Bake at 425 degrees F for 15-18 minutes or until a toothpick comes out clean.
6. Cool for 5 minutes before removing from pan to a wire rack.


Selamat minum petang....

8 comments:

cik cek said...

Ptg2 ni tgk Muffin pulak...lama betul kak cek tak baking2 muffin ni...sedap nampak muffin tu madiha...kak cek nak seketul...ada lagi ke..:-)

AZLITA AZIZ said...

macam menarik aje... madiha..
ita pun ingat nak cuba jugak lah... tapi nak kena cari kiwi dulu.. ita masuk list dulu lah ye...aik! makin panjang dah list ni...

Nur Ede said...

Assalam Madihaa..
singgah jap pepetang nie... nak tumpang minum petang ngan Kiwi Fruit Muffins yang sedap tu.. boleh tak... boleh laa... hehehe...

ady said...

as-salam
gojesss!!!.nmpk sedap dan cantik..

Diana @ Melley Mey said...

akak... comel ler.. tmbhan lagi muffin cups tu sgt comel.. bertambah ler suka tgk muffins nie.. tu...

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Kak nampak sedap le. Tapi kat umah ni payah sikit. sendiri buat sendiri makan.

mamasya said...

Buat minum ptg sedap muffin tu..ada kiwi...masam2 manis. Dah lama tul tak buat muffin...

MamaFaMi said...

Terima kasih sudi cuba resepi ni ye. Cantik terletak je muffin MadiHaA. Baguslah kalau anak-anak suka. Mama ni, kalau buat muffin, madang je jadi habuan orang lain... :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...