Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, April 28, 2011

Kerabu Mangga & Carrot


Assalamualaikum...

Bersua lagi di pagi Khamis yang ceria.... tiada mendung, tiada hujan.. cerah secerah2nya... harap biarlah cerah sampai ke petang hendaknya..

Pagi ni nak pos dulu resepi Kerabu Mangga & Carrot yang ku buat malam tadi untuk dinner.  Sedap sungguh ku dok meratah... sedang molek selera pun tengah dok mencari benda yang masam2 je sekarang ni.. haii.. apa lagi..  tak habis dimakan dengan nasi jadi aku habiskan meratah kerabunya aje. Sampai cik abang ku kata.. jangan sampai sakit perut malam ni sudah.. hehehe..  

Petang semalam terliur tengok kerabu  mangga dengan daging yang Kak Nor pos ke blog beliau.. tapi aku tak dapat nak buat menu yang Kak Nor kongsikan tu sebab kat rumah takde stok daging kebetulan baru je dimasak utk dinner bersama2 dengan ma & adik2 malam sebelumnya.. Takmo ler hari2 asyik makan daging kan... bahaya.. hehehe.. jadi aku buat jelah kerabu mangga campur carrot yang sempoi ni...

Jom meratah kerabu!!

Kerabu Mangga & Carrot 
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
4 biji mangga muda (jika mangga besar.. letak 3 biji) ~ disagat kasar
1 batang carrot (kuantitinya mesti lebihkan mangga dari carrot!) ~ disagat kasar
2 sudu besar udang kering ~ rendam & tumbuk kasar
2 ~ 3 gengam kacang tanah ~ digoreng, buang kulit & tumbuk kasar
1 gengam kacang gajus ~ digoreng
1 biji bawang besar ~ mayang nipis
6 biji cili padi ~ hiris halus (nak pedas lebihkan!)
3 ~ 4 sudu besar sos ikan nampla (ikut terasa masin masing2... x perlu tambah garam)
2 sudu besar gula
2 sudu besar jus limau nipis/ cuka makan

Cara2 menyediakannya
Gaulkan kesemua bahan2 di atas kecuali kacang gajus.  Biarkan secukup rasa masam, masin & manis.. akhir sekali semasa menghidang.. taburkan kacang gajus sebagai penyedap rasa.  


Selamat mencuba!

10 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum Madiha,

waduh sedapnya kerbau mangga tu..sebiji mcm yg kak nur mkn kat Thai restoren...hehe...appertising nie.

Nieza said...

sedapnya kak...kecur air liur dah nengoknya ni..suka sgt mkn kerabu..

ziey said...

ermmm,,sedap nya masam-masam tu..

Ayu said...

assalam madiha..
waduh kecur benor akak tengok..
ada kacang gajus lagi...dapat mangga yang garing2 sedap betul ni..NAKKKKK..

cik cek said...

Salam Madiha...

Saje nak buat kak cek jelezzzz tau...tgk tu ada kcg gajus lagi....kechurnya...kak cek nak tapau sikit leh tak...dpt ratah2 kat opis sedap ni....

AZLITA AZIZ said...

ita dah nengces... nengces... tgk kerabu ni... uik... mmg kesukaan ita ni.. sedapnyer klu dapat makan dgn nasi ayam pun sedap kan?? adoi mmg tak tahan terliur sungguh..

CT Delima said...

Asalamulaikum Ratna.. weiii mengoda kalbu terus meleleh air liur telan dah banyak kali ni.. *droll*

sedapnya kerabu mangga. depan rumah jiran ada bergayut2 buah mangga, ada gak kena petik dgn CT petang nantisebab nak buat kerabu.. hahahaha

K.Nor said...

kerabu jugak!! hehee.. ada lg mangga muda ni.. nak pikir kerabu apa lak lepas ni hehe

leng loy said...

salam kak~~
sdap 2..
huhu

Citarasa Rinduan said...

kak ratna

nak tau tak., kat citarasa rinduan hari2 buat kerabu mangga. mesti abis cepat...
depa suka layan dgn asam pedas..

kak... kalau tak ada batang bunga kantan.. ayu tak buat... sebab baunya tak naik gitu..hehehhe..
tapi ayu tak suka makan bunga kantan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com