Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, April 20, 2011

Chocolate Bottom Banana Square


Assalamualaikum....
Wordless Wednesday ? Letih dah tadi kat SINI.


Chocolate Bottom Banana Square
Recipe owner : Tammys Recipes
1st source : Rima@ bisousatoi
(thanks to all!)

Ingredients
1/2 cup butter - 113g
1 cup sugar ~ (MaDiHaA used brown sugar) dari 1 cup tu MaDiHaA buangkan 3 sudu besar
1 egg
1 tsp vanilla extract
1 1/2 cups mashed banana (about 3 medium bananas)
1 1/2 cups flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
1/4 cup baking cocoa
1 cup chocolate chips - (MaDiHaA used 1/2 cup only don't want too sweet!)
*tabur almond nibs - ni K.Nor tambah ~ MaDiHaA follow K.Nor



Method
1. In mixing bowl, cream butter and sugar. Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly.
2. In a separate bowl, combine flour, soda, baking powder, and salt. Add to creamed mixture and mix well.
3. Divide batter in half. Add the cocoa to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a greased 9 x 13-inch (I used 9x9) baking dish. Spoon remaining batter on top, swirling gently with butter knife if desired, and sprinkle with chocolate chips.
4. Bake at 170C for 30 minutes or until batter tests done with a toothpick or fork. Cool and cut into 24 squares


Thumb up!

12 comments:

Kak Sam said...

Perghh sedapnya. bila le nak siapkan homework ni.

Zaliedana said...

Kakmadihaa,
Uish lama xjenguk fp akak,jab nak p ushar jab..Eh b4 tuh nak sepotong kak CBBS nih,hihi..

✿❤Cik Izan❤✿ said...

yummy nyer...mcm sng jer cara buat..nti nak try ;)

Zaliedana said...

Kak mai lagi skali,nak komen katfp,duk loading punya ler lama xblh2 lagi,bestnya p mandi manda,dahla tokma belanja,hihi..Pstt kak eh alin nmpak tembam lah skang nih..

cik cek said...

Salam Madiha...

Byknya chocolate chip...anak2 mesti suka ni...selalu tgk org buat ni...kak cek lum penah try...nak kena buat ni....

Madiha pekabo...sihat dan ceria selalu ya...:-)

K.Nor said...

uishhh sedapnyer.. lama tak buat :)

Chik Mimi said...

uiskkk terkonang ler pulak CBBS ni

Ayu said...

tengok topping tu aje dah rasa nak ngap aje..

Naz said...

Assallamualaikum Kak Ratna..
Sedapnya nampak kak... Tabek la akak.. W/pun kerja, still cari masa utk berlama2 di dapur...

Nieza said...

Assalam kak, CBBS ni memang sedap...dah pernah buat dulu setgh loyang saya sorang jer mkn..hehe

Diana @ Melley Mey said...

wah nmpk sedap ler... kalau dpt sepotong tu... ermmm..kan best.. :)

Mamasya said...

nengok topping penuh coklat tu yg buat tak tahan.resepi dah lama print...asyik bertangguh nak buat.sambal tumis kat bawah tu ada tempoyak ...sedapnya..
re;tk Ratna , nanti sy tengok tips kek gulung tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com