Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, April 21, 2011

Kek Durian Lembab Marbel Coklat


Ada banyak masa pulak hari ni.. jadi updatelah lagi yer...  Lagipun.. big-bis boss tengah meeting.. hehe.. Banyak lagi gambar2 tertunda yang perlu diupdate.  Apa nak buat.. masa terlalu cemburukan ku... tak boleh nak update n3 laju2 macam orang lain... OKlah... nak tayang menu durian lagi... actually kek ni dah lama dah buat ni... buat sehari sebelum kami pulang ke Raub minggu lepas memandangkan isi durian  frozen ada lagi... so baik perabis dulu sebelum ambil stok durian baru.. hihihi... Selain kek ini.. buat jugak kek lain... jadi dapatlah bawak balik kg sebahagian dari kedua2 kek yang aku buat tu...

Kek durian ni sememangnya lembab!! Sangat2 lembab tak macam kek yang biasa yang gebus tu...  serupa macam kek coklat lembab kot dia punya tekstur... boleh tahan sedap.. rasanya kalau letak topping coklat lagi masyukkk.. hehe... 

Apa2pun.. terima kasih banyak pada Hanaz yang kreatif mencipta resepi kek durian lembab ni ye...  dah lama benar akak simpan resepi Hanaz ni... sekarang barulah sempat cuba.. maaflah akak dah tukar sikit namanya sebab akak tambah coklat emulco untuk marbelkan kek tu... tak banyak perubahan pun yang akak buat... boleh dikatakan ikut resepi yang asal juga..   Terima kasih Hanaz.  Halal ye akak letak sini resepi yang akak dah edit2 sikit ni ye...

 
Kek Durian Lembab Marbel Coklat
Adaptasi dari resepi Kek Durian Lembab Hanaz Manis
Source : MaDiHaA a.k.a Ratna


Bahan2nya

1 cawan isi durian
1 cawan susu segar
1 cawan mentega cair
3 butir telur gred A
1 cawan gula kastor (MaDiHaA kurangkan 2 sudu besar sebab nak kurangkan manis)
2 cawan tepung gandum
¾ teaspoon soda bikarbonat (resepi asal 1 teaspoon)
1½ teaspoon baking powder (resepi asal 1 teaspoon)
2 teaspoon coklat emulco

Pewarna kuning secukupnya
Sedikit marjerin & tepong gandum utk menggris loyang

Cara2 Menyediakan

1. Ayak tepong, soda bikarbonat & baking powder sebanyak 3 kali.  Ketepikan.

2. Kisar isi durian, susu segar & mentega cair sehingga halus.  Panaskan oven 170C & griskan loyang dengan marjerin & taburkan tepong sehingga rata. Buang lebihan tepong.
3. Pukul telur dengan gula sehingga benar2 kembang & gebu.
4. Masukkan sebahagian bahan2 yang dikisar halus & kacau rata.  Masukan lebihannya dan kacau lagi sehingga rata.
5. Masukkan bahan2 yang diayak sedikit demi sedikit dan kaup balik dengan spatula sehingga sebati.
6. Bahagikan kepada 2 bahagian sama rata.  Satu bahagian dicampurkan dengan coklat emulco & kacau rata.  Satu bahagian lagi dimasukkan dengan pewarna kuning & kacau rata.
7. Sudukan 3 sudu besar adunan warna coklat.  Sudukan 3 sudu besar adunan warna kuning di atasnya.  Sudukan lagi 3 sudu & diikuti dengan 3 sudu lagi adunan secara bergilir2.  Ulangi sekali lagi proses yang sama.  Step yang ke empat.. sudukan pula 2 sudu besar adunan seterusnya & ulangi sehingga 3 kali ulangan.  sudukan 1 sudu besar untuk pusingan yang seterusnya sehingga adunan habis.  Hentak2kan sedikit loyang supaya adunan turun & rata.
8. Bakar (api atas bawah) dalam oven selama 45 minit atau sehingga kek masak (suhu & masa membakar kek bergantung oven masing2). Untuk menguji kek sudah masak.. cucukkan ditengah2 kek dengan lidi penguji sekiranya lidi keluar bersih bermakna kek sudah masak & bolehlah dikeluarkan dari oven.


Selamat mencuba!

19 comments:

atie @ ejay said...

waah best bangat:)
http://nicemamaforever.blogspot.com/2011/04/kek-durian-marble-coklatbest.html

ilahjy said...

fulamak.. madiha..lagi cunggg ni kek ni mesti sedap koko cmpur derian.. nak sikit.. hantau sini ya kak tunggu...memleleh air liuq.. kek derian kak buat baru2 ni anak2 suka...

Nieza said...

tu diaaa kek doyan pulak kak siap dgn belang zebra lagi...berkenan tul la belangan yg cun tu..minta izin copy resepi masuk list dulu lah yer...hehe

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

wah..ni mesti best..bau derian plak tu...

norhidana said...

waaaaaaaaaaaaaa berdosa tau akak... letak gambar mkn sedap2 kt sni heheheh
sedapnyer kek coklat durian nih... mmmmm...

hana said...

aduhaiii terbau2 sudaaaa kedurianannyaaa.. ptg nih nak g borong doyannnnn.... hihihi

re : kak... ltk biji jer.. lam 3-4 bijik.. klu suka lebih buh lebih.. tumbuk skali dgn bhn tumbuk.. ader org tumis dulu.. kiter lebur jerk aka rebus..hihi

Zaliedana said...

Assalam kak,uii da kek doyan coklat lak,pas ni msti virus nih merebak,ritu serimuka doyan,hehe..Nmpak mmg moist lah kak..

izahdaut said...

saya pun ada gak simpan resepi dari hanaz fotopages ni.tak silap pernah try mfin durian resepi dari fotopages kak hanaz ni.emang sedap

Suzi said...

salam madiha,wah sedap tu kek durian. bau semerbak tu...

anymz said...

Dihah,sedapnyaaaaaaaa..cam terasa2 aje dah ni..nampak moist betul..ambik resepinya ya dihah..entah bila lah nak buat..dah start baking nanti tak berenti2 pulak..ni tgh meroyan dgn kukus dulu..hehe

Diana @ Melley Mey said...

akak... kek durian ler... bestnya kat sana... durian dah banyak yer... kat sini tak nampak2 lg pun.. huhuu... dah lama terliur ngan kek2 durian.. semua2nya ler yg berunsur durian.. :)

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

salam madiha ,banyak lagi ke durian kat dapur? Mintak sebijik nak buat tempoyak

cik cek said...

Bau durian...tercari2 ...rupa2nya ada kat sini...nampak moist kek ni...kak cek nak sepotong...ada lagi ke...kak cek lum penah buat kek durian ni...simpan resepi dululah....tq eek madiha kongsi2 resepi...

Jemarioren said...

waaahh! kecur ayaq liuq. cuba2.

Naz said...

Aduh kak... Mmg terlihat kelembapan kek itew... Bestnye..yummy...

Kak Sam said...

Cantik le kuda belang akak

Anonymous said...

waah semua masakan nampak best..yummy...
-lily yusoff-

Nieza said...

kak, saya mai bawa sepiring kek ni...hehe saya dh cuba dh kek ni...memang best dan sedap....tq sharing yer...:)

Dinie Syasya said...

ini betul2 kaw..heheeh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...