Tuesday, February 21, 2017

Bingka Ubi Kayu

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Cuti sekolah tahun lepas MaDiHaA sekeluarga pegi jalan2 ke Tapah Perak rumah kakak ipar & juga Cameron Highland. Masa kat rumah kakak ipar tu, macam2 yang kami masak. Antara yang sedap ialah kuih bingka ubi kayu ni. Bila dah mula makan seketul, berketul2 pula masuk ke mulut. Memang sedap!

Pada peminat kuih2 melayu jom cuba sendiri buat kuih ni!  Untuk keluarga besar sukatan ni memang sesuai. Jika keluarga kecil bolehlah cuba buat setengah adunan saja. 




BINGKA UBI KAYU

Bahan-bahan
5 cawan ubi kayu yang siap diparut ~ kami guna pemarut kelapa ~ ubinya dikopek jangan dipotong2 supaya senang nak pegang masa nak mesin tu. Mesin berhati2 ye.
2 1/2 cawan santan pekat daripada 1 biji kelapa 
1 cawan gula pasir (boleh tambah jika suka manis)
1/2 sudu teh garam halus
sedikit pewarna kuning

2 sudu besar butter dicairkan

Cara membuatnya:
1. Panaskan oven 180C (api atas dan bawah)
2. Ubi kayu ditapis airnya tapi jangan terlalu kering ye. Perah sikit2 je guna kain maslin. Air tapisan tu dibiarkan supaya pati ubi mendak. Buangkan air & ambil patinya campur dalam ubi parut tadi. 
3. Campurkan ubi kayu tadi dengan santan, gula, garam, butter cair & pewarna kuning. Gaul sebati. 
4. Tuangkan dalam loyang & ratakan. 
5. Bakar sehingga masak anggaran 1 jam 15 minit - 1 jam 30 minit atau sehingga permukaan kuih nampak garing sikit. (waktu bakar bergantung oven masing2 & bergantung saiz loyang & ketebalan kuih)
6. Sejukkan kuih sebelum dipotong.

Selamat mencuba!


1 comment:

TukangKebun said...

Lama tak garut ubi kayu halus-halus.
Makan dengan teh panas memang berketul-ketul masuk dalam mulut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...