Tau tak dua tiga hari ni MaDiHaA dilanda angin malas nak memasak. Dah 2 malam tak masak dinner... hihi... hari Selasa beli makanan pasar malam. Ni semua gara2 anak cuti sekolah sebab jerebulah ni. Sempat menyinggah pasar malam sebab tak perlu rushing jemput anak kat sekolah sebab semua anak2 ada kat rumah pengasuh. Kesempatanlah beli makanan pasar mlm.. hihi.. Hari Rabu semalam pula beli Ayamas & masak nasi je. Tapi hanya Haziq je makan nasi.. yg lain2 meratah ayam je takmo nasi. Banyak nasi berlebih semalam. Nak goreng untuk sarapan pagi tadi pun tak rajin jugak... apa nak jadi ni??? Harap2 petang ni mood malas dah takde. Kesian kat sayur2 & lauk2 basah yang en. hubby beli dari hari Isnin aritu tak terusik lagi. Nampaknya malam ni menu nasi goreng jela kot.. kot rajin sikit buat sup cendawan tiram.. takut juga lama2 nanti rosak sayur2 yang abang dok beli tu.. haiii la encik mahMOOD... kemanakah engkau menghilang??
Kalau dah kata malas masak... usahkan nak memasak yg biasa2.. nak bereksperimen lagilah malas kan... Jadi hari ni MaDiHaA share resepi dari gambar2 lama jelah ye... Tapi semestinya gambar2 yang belum dikongsi lagi di blog ni lah... Sebenarnya resepi roti basic ni dah pernah dikongsi sebelum ni. Cuma olahan menjadi Sausage Mix Vege Bun ni je yang belum pernah dikongsi di sini...
Okay jom layan.. TQ kepada empunya resepi Puan Roshayati Johari untuk resepi roti basic yang sangat sedap ni. Sangat sesuai diolah menjadi apa2 roti samada versi savoury atau versi manis. Resepi ni asalnya MaDiHaA salin dari fotopages MamaFaMi... TQ mama..
BASIC BREAD RECIPE
Source : Roshayati Johari
Ingredients :
(A)
500g bread flour/high protein flour
100g sugar
1 teaspoon salt
30g milk powder
1 teaspoon bread improver (optional)
1 teaspoon bread softener (optional)
4 teaspoons instant dry yeast
(B)
250ml water
1 egg (lightly beaten)
(C)
40g butter
40g shortening
Method :
1. Mix well all ingredients in (A)
2. Add (B) into (A) and knead till smooth.
3. Add (C) and continue kneading till smooth and shiny and dough does not stick to your hand.
4. Leave to prove for 30 - 40 minutes.
5. Punch down the dough to let the air out.
6. Divide the dough according to the weight you wish. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
7. Shape accordingly.
8. Leave to prove for 40 minutes - 1 hour.
9. Preheat oven 180C. Bake till golden brown. (about 15 minutes)
Untuk buat Sausage Mix Vegetables Bun ni.. antara bahan2 tambahan yang diperlukan selain bahan2 roti basic di atas sila rujuk resepi kat bawah ye..
Bahan2 Tambahan
15 batang sosej ~ (kuantiti ikut jumlah ketulan roti yg anda dapat) rebus sebentar, tos & dibelah 2 (ikut suka nak hiris2 pun boleh)
mix vege secukupnya ~ rebus sebentar & tos
sos cili
mayonis
sedikit susu cair utk sapuan pd roti
Cara2nya
1. Setelah doh naik utk proses perapan pertama (tengok step no. 4 kat resepi di atas). Tumbuk2 doh dan bahagikan doh ke beberapa bebola kecil. (MaDiHa dapat 15 ketul)
2. Ambil satu bebola tadi dan leperkan doh agak nipis dan letak atas tray yg dah disapu marjerin/mentega.
3. Perap selama 40 minit ~ 1 jam. (kalau nak cepat naik letak je dlm oven yg dipanaskan sebentar)
4. Panaskan oven 180C. Sapukan susu cair di atas bun. Aturkan sosej atas bun tadi. Taburkan mix vege. Paipkan mayonis & sos cili. Kemudian bakar roti selama 15 - 20 minit atau sehingga roti masak.
Selamat mencuba!