Hari ni tayang menu yang dimasak long long time ago.......! Rindu banget mau makan Laksa Sarawak... Mula2 masak laksa ni dulu.. terasa sedikit pelik kerana kuah laksa ni bau rempahnya agak 'kuat' & seakan2 seperti bau rempah jamu ibu bersalin.. hehehe... tapi bila dah makan dua, tiga sudu.. ternyata ianya sangat2 sedap!
Laksa Sarawak bukan seperti laksa di Semenanjung yang gunakan laksa sebagai bahan asasnya sebaliknya Laksa Sarawak di makan bersama bihun yang dicelur. Sedapppp!!
Kat bawah tu resepinya yer.. tapi ini resepi yang menggunakan rempah segera. Belum ada kerajinan nak buat laksa Sarawak guna rempah buat sendiri... nanti2lah... orang Sarawak pasti lebih pakar masak Laksa Sarawak.. jadi jika ada kekurangan di sana sini dalam resepi ini.. sila2lah tegur yer.. hehe...
Laksa Sarawak (instant paste)
Sumber : MaDiHaA's Fotopages
Bahan Untuk Kuah Laksa
1 peket (200g) perencah laksa Haji Manan
500 gm udang segar ~ dicuci bersih tapi jangan buang kulitnya (MaDiHa guna 800 gm)
1 ketul dada ayam / boleh gantikan dengan kiub ayam (MaDiHa guna 1/4 ekor ayam ~ guna bahagian dada)
2 batang serai ~ diketuk
500 ml santan (MaDiHa guna santan kotak 400 ml + 100 ml air
2 liter air biasa
garam secukup rasa
Bahan2 Tambahan Lain
1 peket meehon (400 - 500 gm) ~ dicelur hingga lembut & tos
Taugeh secukupnya ~ dicelur sebentar
Daun ketumbar ~ untuk hiasan
4 biji telur ~ dijadikan telur dadar, digulung & hiris (MaDiHa guna 6 biji)
beberapa biji limau kasturi ~ dibelah 2 & buang biji
Bahan2 Sambal
5 biji cili merah
6 biji cili padi
sedikit belacan
Cara2
1. Jerang 2 liter air bersama2 dengan 1 ketul dada ayam tadi. Tunggu hingga ayam masak. Masukkan pula udang bersama2 dengan kulitnya dan biarkan hingga udang masak. Angkat isi ayam & udang lalu toskan. Ketepikan & tunggu hingga ayam & udang sejuk.
2. Sementara itu.. dalam air rebusan ayam & udang tadi.. masukkan serai yg diketuk serta perencah laksa sarawak Hj. Manan tadi. Kacau rata.
3. Biar hingga kuah mendidih. Masukkan pula garam & santan. Kacau sentiasa hingga kuah masak. Rasakan kuahnya biar secukup rasa. Tutupkan api.
4. Isi ayam rebus tadi disiat2kan halus2 & kopek kulit udang dan letakkan berasingan semasa menghidang.
5. Sediakan pula sambal dengan menumbuk semua bahan2 sambal.
Cara Menghidang Laksa Sarawak
1. Hidangkan meehun yg dicelur tadi bersama2 dengan isi ayam, isi udang, telur dadar yg dihiris, taugeh yg dicelur dan curahkan kuah laksa secukupnya.
2. Taburkan dengan daun ketumbar, sambal belacan & perahkan limau kasturi. Sedia utk dimakan.
Silakan.... Laksa Sarawak dah siap dihidang... hehe...