Assalamualaikum....
Dah lama tak buat penkek. Kadang2 tekak ni teringin juga nak makan. Tapi bila mengenangkan anak-anak kurang suka dengan penkek terutama kalau buat untuk sarapan pagi... terus niat terbantut. Biasalah anak-anak dah terbiasa dengan sarapan berat seperti nasi goreng, mee goreng, cekodok dan sebagainya. Kalau buat sarapan ala2 omputeh (yang manis) ni memang anak2 tak berapa nak layan sangat... ayahnya pun sama.. memang selera melayu @ kampong lah katakan.. hehe.. Last-last nanti ibu dia jugak yang kena perabiskan penkek tu sorang2! Mungkin kalau nak bagi dorang makan penkek ni, kena buat masa minum petang.. rasanya bolehlah 'jalan' sikit kot. hehe..
Kali ni tekak ibu teringin nak makan penkek. Tapi bukan penkek yang fluffy2 atau yang guna tepong saja tu. Kali ni tekak ibu teringin nak rasa penkek dari tapai ubi! Wahhh... menjadi jugak eksperimen ku yang tak seberapa.. hehe.. Tak sangka... bukan ibu je yang suka penkek ni.. rupa2nya anak2 yang dulu taknak layan penkek telah berjaya menghabiskan beberapa keping penkek ni.. Agaknya kena dengan selera dorang kot.. Alhamdulillah.. bukan nak puji.. tapi penkek tapai ubi ni memang sedaplah rasanya. Lain dari yang lain. Lembut sangat. Makan masa panas atau sejuk tetap sedap. Makan macam tu saja pun dah sedap.. tak payah nak makan dengan butter atau jem dan sebagainya.. Yang dalam gambar tu.. sekadar hiasan je ada jem.. padahal kami makan kosong je. Sedap! Jadi kalau ada tapai ubi yang tak terhabis dalam peti sejuk tu... bolehlah godek2 jadikan penkek ni ye... Ada kelainan rasanya di situ... Tapi terpulanglah pada selera masing2 kan. Kalau tapai ubi pun korang tak suka.. mungkin penkek ini pun korang tak suka juga.. hehe.. Selera masing2 tentunya tak sama...
Kalau nak cuba ini resepinya..
Penkek Tapai Ubi
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
1 ½ cawan tepong gandum
½ cawan susu segar / susu cair
1 biji telur
2 ½ sudu teh baking powder
Sedikit minyak masak
Bahan kisar halus
½ cawan tapai ubi
1 ¼ cawan air
½ sudu teh garam
1 sudu besar gula pasir
Cara menyediakan
1. Sediakan bahan2 kisar & masukkan dalam satu bekas membancuh.
2. Ayak tepong gandum bersama baking powder.
3. Campurkan telur & susu segar ke dalam bahan2 kisar & kacau rata menggunakan whisker.
4. Masukkan bahan tepong sikit demi sikit & bancuh sehingga menjadi batter yang halus.
5. Panaskan kuali non stick dengan api perlahan & titiskan sedikit minyak. Ambil sesenduk batter penkek & masak seperti biasa. Pastikan garing kedua2 belah penkek tersebut sebelum di angkat & dihidang. Sedap dimakan begitu saja atau dengan jem kegemaran.
Selamat mencuba!