Assalamualaikum & salam sejahtera...
Alhamdulillah... sudah masuk fasa ke tiga di bulan Ramadhan & hari ini memasuki 23 hari kita berpuasa. 10 malam terakhir ini sama2lah kita merebut peluang yang ada untuk mencari lailatulqadar.. bukan mudah tapi kita perlu berusaha ke arah itu.. mudah2an dipermudahkan... amin...
Oklah.. berkongsi resepi lauk pula ye... menu wajib setiap kali bulan puasa.. iaitu Ayam Percik gaya Terengganu. Nak buat macamana dah memang anak Terengganu.. jadi inilah antara resepi yang diperturunkan oleh ma sejak dulu & resepi pun memang dah lekat dalam kepala. InsyaAllah.. sedap & memenuhi citarasa kami sekeluarga. Paling suka mestilah anak2... peminat nombor satu ayam!
Ayam Percik (gaya Terengganu)Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
3/4 atau 1 ekor ayam saiz kecil ~ belah 2 dan bersihkan (MaDiHa buangkan kulitnya)
(1 sudu kecil garam + 1 suku kecil kunyit serbuk utk dilumur pd ayam)
15 biji cili kering* ~ buang biji & rebus
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
(bahan bertanda* dikisar halus)
1/2 sudu kecil kunyit serbuk
1 inci lengkuas ~ dihiris nipis
3 batang serai ~ diketuk
1 keping asam gelugur
1 1/2 sudu kecil halba
1 biji kelapa diambil santan pekat
Minyak secukupnya
Garam, gula & perasa secukupnya
Cara Menyediakan
1. Lumurkan garam + kunyit pada ayam dan letak dlm bekas yg sesuai lalu dibakar dalam oven selama 30 minit suhu 200°C).
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan2 kisar serta serai hingga wangi dan pecah minyak.
3. Masukkan lengkuas, halba, serbuk kunyit, asam gelugur & santan. Biarkan merenih sambil dikacau selalu hingga kuah pekat.
4. Keluarkan ayam yg dibakar tadi dari oven dan curahkan kuah ayam percik ke atas ayam hingga rata. Sambung bakar ayam selama 15 minit lagi kemudian terbalikkan ayam dan tuangkan lagi kuah dibahagian sebelah pula lalu dibakar lagi 15 minit. Keluarkan dan bolehlah dihidangkan bersama kuah lebihan yg ada.
Selamat mencuba!
1 inci lengkuas ~ dihiris nipis
3 batang serai ~ diketuk
1 keping asam gelugur
1 1/2 sudu kecil halba
1 biji kelapa diambil santan pekat
Minyak secukupnya
Garam, gula & perasa secukupnya
Cara Menyediakan
1. Lumurkan garam + kunyit pada ayam dan letak dlm bekas yg sesuai lalu dibakar dalam oven selama 30 minit suhu 200°C).
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan2 kisar serta serai hingga wangi dan pecah minyak.
3. Masukkan lengkuas, halba, serbuk kunyit, asam gelugur & santan. Biarkan merenih sambil dikacau selalu hingga kuah pekat.
4. Keluarkan ayam yg dibakar tadi dari oven dan curahkan kuah ayam percik ke atas ayam hingga rata. Sambung bakar ayam selama 15 minit lagi kemudian terbalikkan ayam dan tuangkan lagi kuah dibahagian sebelah pula lalu dibakar lagi 15 minit. Keluarkan dan bolehlah dihidangkan bersama kuah lebihan yg ada.
Selamat mencuba!