Assalamualaikum... bertemu lagi kita yer dalam n3 masak2 pulak untuk hari ni...
Tak mau ketinggalan... nak juga merasa Kek Pisang Goreng yang kawan2 tayang kat blog masing2... Lagipun.. nak menghabiskan pisang yang dah agak nazak dalam esbox tu.. hehehe.. Orang kata tak baik membazir. Kalau tengok rupa pisang tu memang takde sapa dah nak makan.. Tapi bila dah jadi kek macam ni.. habis jugak akhirnya.. hehe.. Ok.. ini kek yang dibuat minggu lepas ok...
Dah ramai juga kawan2 yang mencuba kek ni.. Antaranya di dapur Kak Sofea, Hasue, Annaqawina, Mas & kemudian menular pula ke dapur Azlita atau lebih mesra ku panggil Ita yang selalu tayang gambar2 yang mantap! Bukan saja gambarnya mantap.. tapi 'presentation'nya malatop! Ok.. hari ni barulah Dapur MaDiHaA pulak tayang kek yang sama... cuma.. kek yang aku buat ni naik membumbung dah memang macam bumbung atau atap rumah pun ha.. bukan salah resepi.. tapi salah sendiri sebab memandai tambah baking powder.. haa.. tulahh... derhaka lagi..! hehehe.. Actually.. bukan apa aku tambah tu.. sebab selama aku buat kek.. aku rasa.. kek aku macam tak berapa cantik naiknya.. aku takutla sebab baking powder aku kurang aktif. Macam yg pernah aku ceritakan dulu... baking powder aku tu aku simpan dalam peti ais sebab aku beli dalam kuantiti yg banyak!! Macamlah rajin sangat buat kek.. hehehe...
Kek ni baru2 masak boleh tahan gebu. Bila dibiarkan esoknya.. nampak agak kering sikit seperti kata Ita.. tak boleh biarkan terdedah kena simpan dalam bekas bertutup. (bukan bermakna aku tak tutup.. tapi aku tutup dengan tudung saji jer sebab buat pun dah malam... kek pun masih suam2 lagi..)
Ok... nak ucapkan terima kasih pada yang berkongsi resepi.. Khazaini.. tapi resepi ni aku copy dari dapur Mas. Mas pulak copy dari dapur Hasue.. haa.. biasalah kan.. berjangkit2 gitu.. meriah! hehe
Jom tengok resepi..
Bahan :
* 250g pisang emas@ lain2 pisang (MaDiHaA guna pisang berangan)
* 4 biji telur
* 3/4 cawan gula castor (MaDiHa guna gula perang)
* 2 cawan tepung gandum ~ diayak
* 1 sudu kecil baking powder
* 1 sudu kecil soda bikarbonate
* 1 cawan minyak suam ~ guna minyak goreng pisang tadi.
* 1/2 sudu teh esen vanila
* Sedikit hirisan badam untuk taburan (ini MaDiHaA tambah)
Cara membuatnya :
1. Pisang digoreng sebiji2 hingga perang gelap, angkat dan sejukkan sebentar. Blend bersama minyak masak suam tadi.
2. Sementara itu, putar telur dan gula hingga kembang & putih.
3. Kemudian ayakkan tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat sedikit demi sedikit sambil gaul perlahan menggunakan kaedah kaup balik.
4. Akhir sekali tuangkan adunan yang dikisar tadi.
5. Tuang dalam acuan yang sudah digris dan dilapik baking sheet. Taburkan dengan hirisan badam dan bakar 160'c selama 40 min @ sehingga masak (bergantung jenis oven). -Mas dan HaSue bakar lebih kurang 30 minit sahaja pada suhu yg sama. MaDiHaA bakar lebih sedikit masa kerana MaDiHaA guna loyang loaf & kek agak tinggi.
Ok selamat mencuba!