Monday, April 3, 2017

Ikan Tumis Serai

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Bila hari2 memasak kadang tu habis idea nak masak apa.  Lauk basah macam2 dah suami dok beli tapi puan isteri kehabisan idea. hehehehe... Penyudahnya puan isteri masak yang mudah2 jelah. Teringat kat lauk ikan tumis serai yang ma selalu masak masa zaman MaDiHaA budak2 dulu. Rasa rindu pulak masakan zaman masih sekolah ni. Masam2, pedas... tentu selera makan. Memang dah lama tak makan & seingat MaDiHaA sejak kahwin tak pernah masak lagi kot. Haishhh.. berbelas tahun dah kawin. Punyalah lama! Akhirnya ia wujud di dapur MaDiHaA. Tak sangka en. suami suka masak yang sempoi2 gini. Oklahlah lain kali boleh ulang lagi bila ada ikan yang sesuai. Selain ikan kembong, selar besar, boleh juga gunakan ikan cermin.... ehh... asalkan ikan kira bolehlah! Kita yang buat dia kan... takde yang mustahil... hehe...

Jom MaDiHaA kongsikan resepinya...





Ikan Tumis Serai
Resepi : MaDiHAa aka Ratna

Bahan2
2 ekor ikan kembong/selar saiz besar
garam & serbuk kunyit
minyak masak
garam secukup rasa
sikit gula (1/2 sudu kecil)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil asam jawa + air jadikan pes
air secukupnya (tak perlu byk)

Bahan hiris
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 batang serai (kalau serai besar letak 2 je) ~ hiris nipis2
5 biji cili padi ~ hiris atau belah 2
1 cm halia ~ hiris batang mancis

Cara menyediakan
1. Ikan dibersihkan, kelar & lumur garam & serbuk kunyit. Goreng kemudian ketepikan dahulu.
2. Dalam kuali yang sama, kurangkan sikit minyaknya. Tumis bahan2 hiris hingga wangi. Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata. Masukkan air asam jawa & air secukupnya untuk kuah.
3. Masukkan garam & gula & bila mendidih masukkan ikan goreng tadi. Gaul mesra & ikut selera masing2 jika suka berkuah boleh lebihkan kuahnya. Jika tak suka.. tak perlu tambah ekstra air.. rasanya garamnya & jika sudah ok, boleh matikan api & hidang.

Selamat mencuba!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...