Assalamualaikum
& salam sejahtera semua...
Dah lama
MaDiHaA tak meroti... bermakna BM tu pun dah lama jugalah mengganggur tak
diberi kerja.. asyik tidor je dia.. hihi... Tak boleh nak salahkan BM sebab
tuan dia yang malas... dulu waktu belum ada pembantu sibuk bagi alasan malas
nak meroti sebab takde BM... Tapi bila dah ada BM... pun malas jugak.. apa cer?
hihi...
Oklah..
harap2 tahun 2013 ni tuan dia lebih rajin dari tahun2 yang lepas.. yelah..
kalau beli roti kat kedai bakeri tu bukannya murah wehhh... takde dah kot roti
yg harga RM1. Semua seringgit lebih belaka... hingga ke harga dua ringgit
lebih pun ada... ini harga roti jenis bun lah ye.. kalau roti jenis yg lain tu
lagilah mcm2 harga ada...
Oklah cerita
pasal roti ni.. sebenarnya bukanlah rajin sangat nak buat roti. Buat roti
ni pun kes nak perhabiskan lebihan topping creamcheese masa MaDiHaA buat Snow
Cheese Cake tempohari. Sebab apa tak habis tu? Tulah dia... sebabnya
memang MaDiHaA sapu sikit2 jer pada kek & juga di tengah2 kek. Sebab
utama buat macam tu sebab kan dah cerita hari tu.. MaDiHaA kurang suka dengan
rasa krim yang kuat sangat rasa susu. Tambahan pula bila digandingkan
dengan kek yang manis & cheddar cheese yang masin buat tekak MaDiHaA seakan
nak menolak pulak... sebab tulah ada banyak lebih topping tu.
Nak tau apa
jadi pada topping tu bila MaDiHaA letak dalam peti sejuk? Ia mengeras &
jadi kenyal2 gitu... mungkin sebab dah bercampur dengan susu pekat manis &
tekstur dia jadi macam tu. Bila tengok krim tu jadi macam tu..
terfikirlah nak buat apalah dengan topping ni. Kalau dibiarkan lama2
dalam peti sejuk tu nanti semakin malas nak diapa2kan & akhirnya jadi
habuan en. tong! Sesuatu yang MaDiHaA paling tak suka bila sebut bab2
membazir ni.. pantang tauu... Mungkin sebab dah dibiasakan sejak kecil
oleh arwah ayah dulu.. hingga kini MaDiHaA memang terikut2 cara arwah.
Arwah cukup pantang anak2nya membazir. Kalau makan roti... kepala roti
yang warna coklat tu pun arwah paksa suruh makan. Roti slice dulu2 bukan
macam roti sekarang, lembut & gebu. Roti dulu2 kalau bahagian kepala tu
keraknya keras & terasa pahit sikit... itupun pantang anak2 dia buang
bahagian kerak tu.. hehehe... Jadi sekarang ni MaDiHaA pun ajar anak2 macam tu
jugak. Kalau buat sandwich MaDiHaA guna je (di kapitkan sekali) roti
bahagian tepi kiri atau kanan (bahagian end yang warna coklat tu) & bagi je
kat anak2. Roti pulak tak pernah la nak dipotong2 keliling roti konon nak
bagi cantik padahal perbuatan begitu hanyalah satu pembaziran. Ada
sesetengah ibu2 suka potong bahagian keliling tepi roti bila sediakan sandwich
atau roti planta kononnya anak2nya tak suka bahagian tu. Yang anak2 tu
tak suka sebab siapa? Bukan sebab awak sendiri yang dah ajar dia dari awal?
Fuhh.. tiba2 lak emosional bila cerita pasal membazir... kekekeke... yelah..
kan ke bahagian tu pun boleh dimakan juga. Takde beza pun rasa dia..
Oklahlah
kita berbalik pada tajuk asal ye.. mari MaDiHaA share resepi roti yang sangat
istimewa ni. Seperti yang MaDiHaA katakan dalam entry Snow Cheese Cake
tempohari MaDiHaA kurang suka cheddar cheese digandingkan dengan kek yang manis
tetapi bila digandingkan dengan roti sebegini... alhamdulillah tekak MaDiHaA
boleh terima. Alhamdulillah juga en. suami pun suka juga dengan roti
ni. Berketul2 jugalah dia makan sebagai sarapan setiap pagi sepulang dari
kerja malam. Senang kerja bini dia sebab tak payah sediakan sarapan lain
dah bila ada roti ni.. hihi.. Roti ni dapat agak banyak.. jadi berhari2
jugalah jadi stok sarapan & minum petang kami berdua sebab anak2 MaDiHaA
Haziq & Alin memang kurang sikit makan roti2 bun macam ni kecuali roti yang
ada sosej baru laju. Hanya kakak Dini je yang boleh geng dengan ibu
dia... bila kakak Dini takde.. lambat sikitlah roti ni nak habis.. hihi..
Lepas ni kena godek2 lagi cari resepi roti atau lain2 resepi yang menggunakan
cheddar cheese. Masih berbaki lagi cheddar cheese dalam peti sejuk tu...
bimbang pulak ia rosak..
Untuk resepi
ini MaDiHaA dah kecilkan sukatannya dari resepi asal yang menggunakan 1 kg
tepong. MaDiHaA hanya buat 500 gm tepong je & dapat dalam 17 ketul
bun. Terima kasih pada kak Paty atau kak Fatimah Jasmen yang berkongsi
resepi yang istimewa ni. MaDiHAa mintak izin kongsi di blog MaDiHAa pula
ye... Maaf sebab MaDiHaA dah kecilkan sukatan bahan2 untuk memudahkan kawan2
yang nak mencuba.
Bahagian
topping tu sedap & rangup bila kita makan roti ni time panas2 atau suam2..
memang sedaplah.. Bila dah sejuk.. topping tu jadi lembut tapi rasa tetap
sedap..
DOUBLE
CHEESE DELIGHT BUN
For The
Dough
500 g bread
flour
135 g sugar
6 g salts
15 g milk
powder
50 ml egg
yolk
6 g instant
yeast
5 g bread
improver
25 g cream
cheese
50 ml fresh
milk
215 ml water
50 g butter
Mix all
ingredients till smooth dough, then fold in butter and mix again till smooth.
(MaDiHaA uli gunakan BM)
Remove dough
from mixture and shape into a ball.
Divide the
dough into 55 g portions.
Roll each
portion into a ball. Cover the balls of dough and leave to rest for 10 minute.
For The
Filling (MaDiHaA guna lebihan topping cheesecream dari Snow Cheese Cake
tempohari)
300 g cream
cheese
150 g UHT
cream
Mix cream
cheese till smooth then fold in cream and mix well. Set a aside
For The
Topping
75 g
shortening
50 g caster
sugar
75 ml water
50 g plain
flour
25 g
cornflour
125 cheddar
cheese
Mix sugar
and shortening until sugar dissolved. Add in water.
Fold in
flour and mix until it form into smooth paste
To shape the
buns:.
Flatten a
ball of dough with the palm of your hand.
Place a ball
of filling in the centre of the dough.
Gather the
edge and pinch to seal. (Be sure to seal well or the filling will leak out
during baking.)
Pat into shape
and place on a greased baking tray.
Repeat with
remaining portions of dough.
Place each
bun about 7.5 cm apart on the baking trays.
Grated the
cheddar cheese on top of the bun. (MaDiHaA letak/tabur cheddar cheese
selepas roti diperap/naik)
Prove for 45
min in a warm place.
Pipe the
topping on the buns in a spiral, starting from the centre.
Bake in
preheated oven at 200 deg C for 12 to 15 min or until buns are lightly
brown.
Selamat
mencuba!