Assalamualaikum...
Sekejap je dah pun hari rabu hari ni kan... Pagi tadi sibuk sikit kat ofis ni.. Biasalah kan.. kat ofis ni ada masa sibuk ada masa tak sibuk sangat. Tapi kali ni bukan saja sibuk dengan kerja2 rutin yg biasa.. tapi sibuk juga prepare dokumen untuk audit ISO pulak... Tapi dalam sibuk2 tu.. nak jugak mencelah kejap update blog ni... hihi... Bukan apa.. kalau dok ngadap kerja je.. boleh tension juga dibuatnya.. Dapat update blog ni.. lapang la sikit kepala kan... heeee....
Oklah takleh nak bebel panjang2... kita terus je dgn resepi untuk petang ni yer... Kali ni terpaksa merajinkan diri godek kek ni sebab buah2 avocado yang dipetik dari pokok kat rumah makcik seminggu lepas dah ranum semuanya. Dah pesan kat cik abang usahlah ambik byk sangat sebab buah ni bila dia masak... masak serentak.. karang tak terhabis pulak.. Tapi masa petik tu.. abang geram tengok buah yang besar2 tu dipetiknya juga sampai 3 biji... aku plak petik sebiji yang saiz kecik sebab buah tu cukup tua.. pulak tu rendah je boleh petik dengan tangan.. hihi... apa ler nak dibuat dengan avocado tu selain dimakan dengan aiskrim & susu pekat atau dicampur ke dalam salad.. Anak2 bukannya suka buah ni melainkan kalau dah transform jadi kuih barulah dorang makan. Mula2 nak buat puding resepi ambil dari blog Hazila hari tu.. tp eksperimen terbantut sebab kat rumah takde pulak sos coklat Hershey's tu... Manalah kitorang ni pernah beli sos2 coklat bagai.. very the simple me.. hihihi... Oleh sebab tak cukup bahan.. godek2 resepi dari internet kalau2 ada resepi kek yang gunakan buah avocado.. jadi terjumpalah kat SINI. Setelah diolah serba sikit ikut bahan yang ada & ikut selera tekak sendiri maka terhasillah Kek Avocado yang sangat moist & sedap ni.... Lain dari yang lain rasa kek ni tau... Tanya cik abang & anak sulung sedap tak kek ni.. katanya ok.. sedap! Memang sedaplah gamaknya tu sebab tak henti2 dorang angkut kek yang ku letak dalam tupperware tu.. Masa suam2 tu dah tinggal separuh kek! Kek ni sangat moist mungkin penggunaan avocado tu sendiri yang menyumbang kepada kelembapan tekstur kek.
Kek Avocado
Adaptasi dari : grouprecipes
By : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
¾ cawan gula kastor
½ cawan mentega
2 biji telur (A)
1 cawan avocado (ranum) yang dilecek
½ cawan buttermilk (½ cawan susu segar + ½ sudu besar cuka & biarkan sekejap)
¾ tsp soda bikarbonat*
½ tsp baking powder*
1 ½ cawan tepong gandum*
½ tsp serbuk buah pala* (optional)
Cara Menyediakan
1. Ayak bahan2 bertanda *. Kemudian panaskan oven 175C.
2. Putar mentega & gula kastor sehingga gebu & bertukar warna. Masukkan telur & putar lagi.
3. Tambah buttermilk & putar seketika. Masukkan avocado yang telah dilecek & putar sebati.
4. Akhir sekali masukkan tepong sikit demi sikit & kacau sebati menggunakan spatula.
5. Tuangkan ke dalam acuan (7" x 7" atau acuan pilihan) yang telah digris & dialas dengan baking paper terlebih dahulu. Bakar selama 35 - 40 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya. (bergantung oven masing2) Uji kek dengan lidi penguji untuk memastikan kek masak sepenuhnya.
Selamat mencuba!