Rasanya.. dah ramai kawan2 yang dah mencuba sup ayam Hadnyai ni kan..? Pada aku.. oklah jugak.. layankan selera anak2 dengan sup ni.. dorang tu memang suka jenis2 sup ni.. cuma hubby jer tanya.. kalau Hadnyai.. ngapa tak pedas?? Ewahh.. nak pedas picit2 ler cili padi lagi... hehehe.. Resepi ni aku ambil dari blog Mat Gebu.. thanks ye Mat.. akak C & P kat blog akak plak resepinya.. halal ye..
Bahan-bahan
800 g ayam, dipotong sederhana besar
5 batang serai, dititik
7 cm lengkuas, diketuk
2 batang saleri, dikerat2
2 biji lobak merah, kerat2 & potong memanjang (MaDiHaA tambah)
2 biji tomato, belah 4 setiap satu (resipi asal tak letak)
5 - 6 cawan air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
2 kuntum bunga lawang#
5 biji buah pelaga#
3 kuntum bunga cengkih#
1 batang kayu manis#(#rempah tumis)
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3-4 biji cili padi*
4 cm halia*
2 camca besar ketumbar*
1 camca teh jintan kasar*
1 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Cara-cara
1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut kurang lebih 5 minit.
2. Tuang air dan masukkan lobak merah & saleri. Gaul rata dan renih hingga ayam masak. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin. Akhir sekali masukkan tomato dan masak 1 - 2 minit lagi.
3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap juga dihirup begitu saja. Jika suka boleh perahkan limau nipis.
Selamat mencuba!
2 comments:
klu dtg sini sure ada resipi baru he3..ok gk kan sup letak serai nie..lum penah lg cuba..tp seingt sue mmg org siam suka ltk serai dlm sup..bedasarkan kwn pattani kt sini..
sue: resepi tiru2 aje sue.. harapkan resepi sendiri.. tak pandai.. hehehe.. sup ni mmg ok.. bestlah jugakk.. tp lain sikit dari sup kedai tomyam tu..
Post a Comment