Ika FB &
BAHAN A
40g Butter
60g Tepung superfine (saya keluarkn 1 sb tepung n gantikan dgn 1sb serbuk koko.)
60g susu pekat 4 biji kuning telor (A / B)
BAHAN B
3 biji putih telor
45 g gula pasir/ saya guna
45 g gula castor
BAHAN A
40g Butter
60g Tepung superfine (saya keluarkn 1 sb tepung n gantikan dgn 1sb serbuk koko.)
60g susu pekat 4 biji kuning telor (A / B)
BAHAN B
3 biji putih telor
45 g gula pasir/ saya guna
45 g gula castor
CARA2
1) Panaskan oven terlebih dahulu dgn suhu 160c.
2)Dalam periuk kecil, dgn menggunakan api kecil, masukkan butter sampai cair n berbuih kecil dan terus masukkan tepung, kacau sehingga sebati dgn whisk.
3)Setelah sebati, masukkan terus susu pekat dan sambung mengacau sehingga sebati. Matikan api, dan masukkan bancuhan td je dlm mangkuk yg berisi kuning telor dan kacau dgn menggunakn whisk sehingga sebati, ketepikan sblm digunakan.
4) Dalam mangkuk yg bersih dr segala minyak n air, masukkan putih telor dan dgn menggunakan hand mixer, pukul sehingga berbuih dan masukkan gula sikit2 dan terus memukul sehingga adunan putih telor mengembang (soft peak). Masukkan ke dlm adunan A dan kacau sikit2, iaitu putih telo td di bahagikan 3 kali. Kaup balikkan dgn spatula sehingga adunan sebati.
5)tuangkn ke dlm loyang yg sudah di alaskan dgn kertas minyak.
6)Bakar secara au bain marie /steam bath dan bakar sehingga masak lebih kurang 45 minit bergantung dgn kepanasan oven masing2. Sejukkan kek atas rack n sedia utk di hidang.
1) Panaskan oven terlebih dahulu dgn suhu 160c.
2)Dalam periuk kecil, dgn menggunakan api kecil, masukkan butter sampai cair n berbuih kecil dan terus masukkan tepung, kacau sehingga sebati dgn whisk.
3)Setelah sebati, masukkan terus susu pekat dan sambung mengacau sehingga sebati. Matikan api, dan masukkan bancuhan td je dlm mangkuk yg berisi kuning telor dan kacau dgn menggunakn whisk sehingga sebati, ketepikan sblm digunakan.
4) Dalam mangkuk yg bersih dr segala minyak n air, masukkan putih telor dan dgn menggunakan hand mixer, pukul sehingga berbuih dan masukkan gula sikit2 dan terus memukul sehingga adunan putih telor mengembang (soft peak). Masukkan ke dlm adunan A dan kacau sikit2, iaitu putih telo td di bahagikan 3 kali. Kaup balikkan dgn spatula sehingga adunan sebati.
5)tuangkn ke dlm loyang yg sudah di alaskan dgn kertas minyak.
6)Bakar secara au bain marie /steam bath dan bakar sehingga masak lebih kurang 45 minit bergantung dgn kepanasan oven masing2. Sejukkan kek atas rack n sedia utk di hidang.
Selamat mencuba!
3 comments:
Salam Madihaa...sama la dgn blog atie..dah bersawang2 jgk...lama tak update :(
ye la kak..lama giler akak sunyi dari blog kak..rindu jugak pic2 masakan akak....
kak senang nye resepi kek akak nie.... tapi lieya ni kalo buat kek mesti bantat ..kek pisang jek yg rajin jadi.... heheheeheh tapi tgk bahan2 senang mule laa tegetiks2 nak try nieh....boleh buat aktiviti dgn anak2 musim cuti sekolah nanti nieh...
tahniah dtg balik ke blog hihiiii... kak punye nlog lg syookk.. masak dah lamaaaaa tp punlish ikut draf. ikut mood. tp mesti update selang bbrpa hari.. wpon lama.. tp mesti publish... sedapnyeee tgok kek tuuu gebusss
Post a Comment