Wednesday, March 17, 2010

Kue Tiaw Goreng Cili Padi & Roti John

Salam..
Lama betul aku tak update blog ni... hampir sebulan lamanya.. bak kata orang.. kalau rumah tu mesti dah berabuk & bersawang dah. Maaflah semua yg masuk sini sebab asyik2 dok hidang dengan puding roti & ubi kayu ungkep tu.. dah naik cemuhh dok 'jamu' ngan benda yg sama jer ari2 kan.. kekekeke...

Arini sekadar menghapdet masakan yg dah lama pun ku buat ni... ini pun angkut dari 'rumah lama' gak.. hehe..



KUE TIAW GORENG CILI PADI

(bahan agak2 jer..)
1 peket kue tiaw (yg kecik 450 gm or 500 gm) ~ dilerai2kan sebab dia melekat2
2 peket kecik fish ball ~ belah 2
3 ekor sotong sedang ~ bersihkan & hiris2
1/2 biji lobak merah ~ disagat
sejuring kobis ~ dipotong halus (suka hati nak tambah sayur lain spt taugeh.. coz kat rumah takde stok sayur lain..)
2 biji telur
3 ulas bwg putih ~ diketuk
5 ulas bwg merah*
20 - 25 biji cili padi* (bergantung kepedasan yg anda suka) (tumbuk halus bahan2 bertanda *)
sos tiram secukupnya
kicap manis secukupnya (kuantitinya kurang daripada sos tiram)
1/2 kiub pati ayam
garam & sikit gula
minyak

Cara2
1. Panaskan minyak & tumiskan bwg putih ketuk hingga wangi. Masukkan bawang & cili padi tumbuk dan tumis hingga naik bau.
2. Masukkan bebola ikan & sotong. Campurkan sikit air dlm secawan. Masukkan garam, gula, kiub ayam, sos tiram & kicap secukupnya. Kacau2 rata hingga pati ayam larut.
3. Masukkan sayuran dan kacau2 hingga sayur layu. Masukkan kue tiaw dan gaul rata. Rasakan apa yang kurang bolehlah tambah lg. Last sekali dlm kuali.. ketepikan sikit kue tiaw tu lalu pecahkan telur. Biar telur beku sikit sambil kacau2. Pastu kacau bercampur sekali dengan kue tiaw hingga telur masak . Angkat & bolehlah hidang panas..


Ini pula roti john yang juga dibuat dah lama dulu... resepi ambil dari FP kak Amal.. terima kasih kak.. sy C&P aje ni..



ROTI JOHN
Sumber : Kak Amal FP

Bahan Intinya:

- Daging Kisar beku - Ramly
(Dimasak atas kuali...utk leraikan dagingnye...masak hingga keluar semua airnye...bila dah ada sikit2 minyak daging tu...masukkan sikit garam dan sebuk kari daging..gaul2 sebentar..masukkan dlm bekas....tunggu sekejab..boleh simpan dlm frezzer)
Nota Kak Amal: daging kisar ni..selalu kmal suka ambil dr frezzer guna utk buat olio spagetti kalau rasa nak guna daging, inti kuih cara berlauk, lauk untk kanji dan mcm lain...tk rugi kalau huat siap2 dan simpan dlm freezer.

- Untuk 5 biji roti john
5 biji Roti John - dibelah 2 jgn putus..sapu marjerin
5 sudu besar daging kisar spt diatas
1 biji bawang besar...dadu
3 helai daun bawang - hiris jgn halus2 sgt..
1 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu kecil serbuk kari daging
garam
telur 4 - 5 biji (ikut besar saiz telur)
Sayur kegemaran (MaDiHaA guna kobis & timun yang dihiris halus)
Nota:
Semua bahan di atas kecuali sayur dicampur sekali..pukul2 sikit dan curahkan atas kuali (tengok berapa besar kuali anda.. jangan curahkan semua)... kemudian telungkupkan roti atas telur.
Tgk2 sikit bwhnye...untuk pastikan masak atau belum..siap

Utk dimakan... letak sikit sos black paper sikit.(step ni tak payah le..kalau nak niaga...kang banyak modal pulak..), letakkan sos cili, sos tomato dan mayonis... Letakkan sayur kesukaan ---siap. dan boleh jual utk niaga..atau makan sendiri.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...