Bersua lagi... Oklah takmo bercerita panjang sangat pagi ni... bukan sebab wordless wednesday pun.. tapi sebab ada kerja lain nak buat..
Inilah dia kek yang diidam2kan... ku buat selepas buat Kek Batik Coklat tempohari.. memang dah lama pun dibuat kek ni.. cuma tunggu masa sesuai aje nak pos.. Tengok sana sini semua dok tayang... so kita bagi laluan kat orang lain dulu.. hihi.. Buat kek ni bulan lepas sebelum balik kenduri kawin adik ipar tu lagi.. tak caya? tuuu.. cer tengok bunga2an yg dok kat belakang kek tu... tu semua bunga2 yang bakal digunakan untuk hias gubahan hantaran adik ipar aku ler tu... kihkihkih... Jangan marah ehh Jol... ala.. bukan luak pun kan setakat ambik gambar..
Ok aku tepek sini resepi Kek Lapis Cheese Persona yang sangat2 sedap nih... Dah ramai pun yang mencuba & pada peminat cheese pasti akan kata kek nilah yang paling sedap & yang paling mudah nak dibuat.. hihi.. TQ yer Ryo untuk ilham resepi kek yang mudah ni.. & TQ jugak pada Kak Nor@Secubit Garam yang terlebih dulu mencuba & mewar2kan kesedapan kek ni.. Mintak izin ye Ryo tepek resepi kat sini.. aku cuma buat setengah dari resepi ni dengan menggunakan loyang 7 inci... comot betul aku punya kek! haha..
Kek Lapis Cheese Persona
resipi : Ryo@ryoazhar
sumber : Kak Nor@Secubit Garam
Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan
B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus
Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
Selamat mencuba!
15 comments:
sedapnyee kAak... makan sejuk2 ni boleh lupe dunia..hihi..salam aidiladha kak... thn ni kami blik kluang, umah mak sy...bergilir² coz thn lepas da blik segamat ^^
as-salam
sedapnye kek Lapis Cheese Persona ni ..dah ramai yg mencubanye..
ish saya nak buat kek ni tapi tak terbuat lagi. huhu
cantik no follower kak long tu klu kena ari jumaat ni dah cantik dah he..he..
amboi tergida jugak yer kak long
salam.....
akhirnya ryo terjah belog hakak jugak ye.walaupun demam2 ni.hihi....cantekk kek tuh..mmg sedap kan.tahniah atas kejayaan melapis kek tu.hihi...TQ kak..
uishhh dah jd baja ya.. buat yg lain boleh? :)
As'salam Ratna
ct pun suka,dok ulang2 jer bukak petiais tu sebab suka dimakan sejuk...hehehe
salam madihaa...cantik betul madihaa melapis kek tu...jeles liza....hihihi
Ramai yg puji kek lapis ni sedap. kita je blum tercuba lagi
dah pernah makan memang sedappp...
salam,alamak kek lapis nie dah sampai sini pulak...nonie bila entahla nak mencuba :)
Waaaahhh dah beri laluan pun eks Ratna....mst dah habis nih...hehhee...terlalu sedap ek! ^___^
waa, sedapppnya tgk... bila plak nurul nak try ni.... huhu
Gerenti sedap niiiiii......
salam kak.. ramai dah cuba tentunya sedap ye.. tak la comot kak ok je keknya.. nak seketul boleh..:)
Post a Comment