Assalamualaikum & salam sejahtera....
Nak kongsi satu lagi menu kegemaran anak2. Menu2 berasaskan cheese memang jarang sangat anak2 nak menolak kan? Bukan saja anak2 yang suka.. mak budak pun suka juga.. hehe...
Resepi ni sumbangan dari Kak Meen atau lebih dikenali sebagai Kak Mar di Jasmeen Home Delight. Memang dah lama juga dah simpan resepi. Masa Kak Meen bawak Makaroni Gratin ni semasa X-Fotopages Gathering dulu.. menu ni memang sangat2 laku & cepat je habis.. hehe.. Maklumlah sedapkan. Berebut2 semua orang nak merasa.. memang terbaiklah! Terima kasih ye Kak Meen. Mohon kongsikan resepi dengan kawan2 yang lain mana tau ada yang nak cuba...
Makaroni Gratin
Resepi :
Jasmeenskitchen
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
Bahan A
250gm Elbow Macaroni - Basuh & rebus hingga
lembut
250gm keju mozarella
Bahan B
250gm udang basah (MaDiHaA
ganti dengan bebola sotong)
1 peket jejari ketam - potong2
½ tin cendawan butang
1 biji carrot - sagat (nak guna mix vege pun boleh)
1 labu bawang besar - mayang halus
½ sudu besar serbuk lada hitam
1 sd besar mentega
Garam / serbuk perasa
Cara2
1. Panaskan Mentega, tumis bawang merah hingga
layu. Masukkan udang, jejari ketam, cendawan..gaul rata....& masukkan
lada hitam & garam.
2. Bila udang dah masak, masukkan carrot &
macaroni...gaul sebati hingga carrot nmpk layu sedikit. Ketepikan dahulu
Bahan C / Sos Putih
(MaDiHaA buat dua kali resepi sos putih ni sebab
MaDiHaA bakar dalam 2 loyang)
½ tin susu cair
2 sdb tepung gandum
1 sdb mentega
sedikit garam
2 slice cheddar cheese
Serbuk lada hitam
Cara2
1. Panaskan mentega sehingga cair..masukkan
tepung...kacau sebati..
2. Masukkan susu ..kacau lagi... Bila dh mendidih
sedikit, carikkan keju slice, masukkan dlm kuah. Perisakan dgn garam &
serbuk lada hitam.
Untuk proses membakar
1. Panaskan oven 200C
2. Ambil bekas tahan panas - (bahan diatas ckup utk
loyang bersaiz 8inci) (MaDiHaA buat 2 loyang sebab
caserol 8 inci MaDiHaA rendah & tak muat)
3. Masukkan bahan B...kemudian curahkan sos
putih. Taburkan Mozarella cheese - penuh2 lg sedap.
4. Bakar selama 10 - 15min, mengguna suhu 200
degree celcius. Siap.... sedap dimakan panas2.
Selamat mencuba!
18 comments:
Assalamualaikum...
kak... sihat ke kak? moga2 akak sihat ye... nani alhamdullillah.. sihat gaya2 mak buyong lah... tunggu hari ni, berdebar2 je.. :D
>> makaroni kak jasmeen mmg sedap kan kak.. hari tu makan mcm tak puas.. tapi tak per.. ape pun dah penah rasa kak jasmeen punya kan.. nak buat pun bukan payah benor.. janji ada bahan dan kerajinan.. :) suka topping cheese yang tebal kat atas tu.. perghhh..
salam kak.... tingat dulu2 suka sgt buat mende alah ni..... anak yg sulung tuh gemor bona... la nih jerk pemalas nak carik cheese. jauh kemain giant tu ngan umah.. *baikkk punyer alasan! kekekeke .. kalau versi jepun biasanya gratin ni agak berkuah kak... sos bechamel tuh agak banjir gtu! tuh yg budak2 kita suka.. mak budak pon suka.. hihihihi
Salam, kak. Samalah kat rumah sy ni, kalu ada cheese memang laris bebeno.. hehe
salam Madihaa
sedap ni makanan yg bercheese macam ni fav anak2 akak jugak, budak sja budak2 mak budak pun suka jugak yg bercheese gini heee
sedap ni ,mewah dengan segala cheese
Nampak cheese je dah rasa macam nak mintak semangkuk. hehehehe...
Nak cuba belum ada keberanian lah kak ratna... bagi rasa seloyang tu boleh ehe :D
suka cheese....
kenyang makan macam nih...
jangan kata anak...mama dia lagi suka he..he..
Sedapnya..... blh hbs mkn sorang nie :D
tgk pun dh terliur, kalu yg ada cheese2 nih mmg lah wajib cube...
sedapnya kak..telan air liur je la sy ni..hihi..
Adeeehhhh..... kalau ada cheese memang terus ngencesssss..... tolong Madiha!
mana boleh tahan ni kak...mak aiii..
tgk saje dah tau akan kesedapanya tu..aduhh mne bleh thn ni kak..ade lbih tolong bg sikit..hehe
Madiha ni rajin benar buat benda2 kesukaan anak akak. Meh sepiring....akak tak pandai sgt bakar makaroni mcm ni. Selalu tak jadi, frust la.
kalau anak2 ucu ni rasenye sekali hadap dah licin ni....nasibbaik kita x berjiran kan..kalau tidak mahu sekejap2 lalu belakang dapur madiha...hahahaha
Bestnyer..ari ni nak cuba la
terima kasih atas resepi...saya Cuba buat...tapi sos putihnya jadi pekat...kenapa ya?
Post a Comment