Lama betul tertunda entry sayur ni. Dah berzaman dah MaDiHaA masak ni.. hehe.. Masukkan juga ke blog sebabnya ini sayur yang sangat rare. Tak ramai yang biasa makan sayur ni.. betul tak? Kalau yang dok kat kampong tu mungkin pernah rasa. Tapi yang tinggal kat bandar ni memang takde harapan la nak jumpa. Kat pasar tani pun MaDiHaA tak pernah jumpa. Mungkin kat pasar pagi kat pekan2 ada yang jual. Telur tebu ni MaDiHaA bawak balik dari kampong MaDiHaA. Punyalah dapat banyak mak petikkan dari pokok tebu belakang rumah. Hilang rindu dapat makan sayur telur tebu. MaDiHaA campurkan dengan sayur meranti. Memang padan betul gandingan dua sayur ni. Masak lemak putih biasa je pun.. Tapi oleh sebab dua2 sayur ni jenis sayur yang susah nak jumpa kat bandar ni jadi bila makan tu selera dia lain macam sikit. Tambah pulak disertakan dengan sambal belacan, ulam pucuk ubi rebus & ikan goreng. Hmm.. bertambah2 makan nasi.. hehe..
Sapa2 yang tak kenal macamana rupa telur tebu... kat bawah tu ada MaDiHaA tunjukkan gambarnya. Sebenarnya telur tebu ni asalnya daripada bunga tebu yang belum berkembang lagi. Tapi bukan dari pokok tebu yang biasa orang ambik untuk proses air tebu tu ye. Tebu ni memang khas hanya makan telurnya sahaja. Tebunya kurus takde isi pun.... yang dimakan hanyalah telurnya saja. Sekali imbas bila tengok macam kobis bunga. Tapi tekstur kobis bunga agak keras. Telur tebu ni lembut sikit. Dari segi rasa, memang sedaplah.. susah nak cerita bab rasa.. hihi..
Oklah layan resepi biasa2 ni ye..
Masak Lemak Putih Meranti dengan Telur Tebu
Bahan2
Telur tebu secukupnya ~ dipotong 2
Sayur meranti secukupnya ~ dicelur hingga lembut & tos airnya
cili merah ~ belah 2
bawang besar ~ belah kasar2
sejemput ikan bilis
santan secukupnya
garam secukupnya
bahan perasa jika suka
Cara menyediakan
Satukan semua bahan2 dalam satu periuk & masak hingga mendidih. Masukkan bahan perasa secukupnya. Sentiasa kacau supaya santan tak membuak. Bila sayur telur tebu lembut. Bolehlah matikan api & hidang.
Selamat mencuba!
1 comment:
ASSALAM...IZIN COPY RESEPI N ARTIKEL NI YA...TKSH.
Post a Comment