Wednesday, June 1, 2011

Kek Pisang Lembab & Gebu

Assalamualaikum & selamat petang semua....


Petang-petang begini... kita layan menu kek pisanglah pulak yer.. Sedap ni buat minum petang.  Dah lama tertunda2 hajat nak buat kek pisang ni. Tiap2 hujung minggu asyik sibuk dengan pelbagai aktiviti.. sampai pisang yang disimpan pun dah naik lebam dok dalam peti sejuk.. hehehee.... 

Kek Pisang ni sememangnya gebu... lembut sesangat.  Rasanya pun sedappp!   Aku dah kurangkan sukatan gulanya sebab pisang yang ku gunakan dah terlampau ranum... jadi manisnya sedang2 aje.  Terima kasih kepada empunya resepi Sue-Rans dari Forum Cari. Terima kasih juga pada Kak Noor Masri @dapur-digital yang sudi berkongsi resepi kek pisang ni di blog Kak Noor yer.  Dah berkali2 Kak Noor buat kek pisang ni.. elok cantik naiknya.  Kek yang MaDiHaA buat ni tak berapa tinggi sebab MaDiHaA tersalah pilih loyang yang agak besar.. tak padan dengan adunan.. nak salin loyang dah malas.. so terus ajelah dibakar.. Tak apalah.. yang penting rasa kek ni sedap!

Kat bawah ni resepinya kalau ada yang nak mencuba...


Kek Pisang Lembab dan Gebu
Resepi : Sue-Rans dari Forum Cari.
Sumber : Noor Masri @ dapur-digital

Bahan-bahan:
300g pisang dilecek
240 g tepung gandum (tepung superfine pun boleh)
180 g gula castor (MaDiHaA kurangkan ke 150 gm saja)
4 biji telur
160 ml minyak jagung
1 sudu teh ovalette
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
secubit garam

Cara membuatnya:

Campurkan semua kedlm mixer, putar sehingga kembang dan gebu putih.  Masukkan dlm loyang dan bakar pd suhu 160C selama 1 jam atau sehingga masakPastikan adunan setengah drp loyang krn kek akan naik sekali ganda.


Cara MaDiHaA : MaDiHaA putar seperti buat kek biasa. Putar gula, ovalette & telur hingga kembang, kemudian baru masukkan tepong yang diayak bersama baking powder, garam & soda bikarbonat bergilir2 dengan pisang yang dilecek. Last sekali masukkan minyak & putar lagi hingga gebu. Barulah dituang ke loyang yang diglis dengan mentega & ditabur tepong terlebih dahulu.  
Selamat mencuba!

20 comments:

Zaliedana said...

Assalam kak,nmpak kek nih pong dah tau mmg gebu lembut ajer..Sedapnya kak..Minggu nih xbeli pisang la plak..huhu..

Mylady said...

leh pakai apa2 jenis pisang or ada certain pisang ja kita boleh guna?

cikmanggis said...

salam madiha..kita datang nk tumpang minum petang ni hehe.Cantiknya kek pisang ni.nampak cam roti pun ya..masuk list ya(Cm asyik meroti je jadi segala benda nampak cam roti hihi)

Nieza said...

sedapnya kek pisang tu kak...suka banget tapi lama dah tak buat kek pisang nanti leh cuba ni...:)

Mat Gebu said...

sedapnyaaa....nak try nanti...

NoorMasri said...

Salam Madiha...wah sedapnya ada kek pisang kat sini...kek kegemaran akak tu....akak pun buat jugak last week 5 biji...pengetua dan kawan order ...(first time amik order kek)....madiha...kek ni putar terus sumer sekali pun tak pe...hasilnya tetap gebusss...janji kena putar hingga putih....sejak akak bawak kek ni ke sekolah bg kawan2 rasa....permintaan tinggi tapi akak je yg tak larat nak amik order sgt..

izahdaut said...

woo kalau ada ovelet tu memang menggebu habis la kek ni. nampak pun dah tau gebu kan.. sukee

CT Delima said...

As'salam Ratna

memang sesuailah buat minum petang ni. meh duk berjiran deangan ct. minat betul dengan kek pisang. kalau dulu masa duk JB bila naik KL jer mesti beli kek pisang kat hentian Pudu Raya.. hihihi. sekarang tak yah beli, dah boleh buat sendiri :D

Anna Qawina said...

pisang banyak lg kat rumah say ni kak...tapi nak mengekek rasa cam tak larat lak..hehe

norlie said...

nampak sedap n lembut..

Mak Qis said...

nampak sangat gebu kek pisang neh..lama tak makan neh..dah terliur la pula...mekaseh share resepi ye

Zuwairi Aiman said...

Wah sedapnya resepi.. thanks for sharing... senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
mmg nmpk gebu kek pisang tu akak... nmpk sedap sgt...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Madihaa...
Wow kek pisang..fav anak2 & also my mum. Byk kegunaan pisang tuh... Nmpk gebu jer!!!

Siti Zaleha said...

salam madihah...singgah malam..sedap nmpak kek pisang tu...nk try...jugalah..

Nur Ede said...

Assalamualaikum Madihaa..
Akak nie.. udah ler Slow mcm ciput... asyik tertinggal tren jew.... singgah pulak memalam... entah2 tuan umah udah tido lena di buai mimpi... mak aaiii ada kek pisang lembab atas meja... aci tak nak ambik sepotong jew...sshhhtt.. jangan bising2 malu ler...hehehe

Amie said...

assalamualaikum tuan rumah,
salam kenal dr amie, terpikat tgk kegebuan kek pisang tu... nak try juga, amie follow yea...

DJ Dayang said...

salam akak...
whaaa! kebetulan resepi ni hampir sama dgn dyg punya...smlm buat kek pisang ni tp lom sempat nk publish...jln2 jap pastu singgah nengok kek ni..aikk..mmg hampir same..cume dyg x letak bikarbonat tp ltk susu segar n minyak jagung sket jer. ...:)

nampak sedap kek pisang ni... :)

ijayuji said...

Salam kak madiha!!!!! kek pisang ada lagi tak kak??? sedapnyer! kita mmg antu dgn kek2 yg ada pisang2 ginii suke bau dia kalau tgh masak kat oven wangiiiiiiiii tp kalau pisang fresh gitu kita kureng sikit sbb bau dia lain hihihi...

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan, Blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...