Tuesday, June 14, 2011

Acar Jantung Pisang

Assalamualaikum... 

Semalam bila aku tunjukkan gambar rezeki dari kampong... ramai yang suggest jantung pisang tu dibuat kerabu.  Memang tak dinafikan kerabu jantung pisang memang best!! Macam2 versi kerabu yang boleh dibuat dari jantung pisang.  Semua aku suka! Tapikan.. sebenarnya masa aku nak bawak balik jantung pisang tu dari kampung.. dalam hati dah berangan2 nak masak acar macam yang ma selalu masak masa kat kampong.  Teringin benor rasa nak makan acar jantung pisang macam yang ma selalu masak tu.  Sampai kecur air liur  bila dok ingatkan acar jantung pisang.. hehe...


Petang lepas balik kerja hari mula2 kerja lepas cuti2 tu... terus aku kerjakan si jantung pisang ni... dan hasilnya... seperti yang anda lihat di atas... hmmmmm... tak tahan dah nak merasa sebaik siap dimasak... sempat lagi ku ratah sikit & yang selebihnya dimakan dengan nasi dan lauk2 lain... memang berselera makan.. Sampaikan ke kuah tu pun habis aku dengan kakak Dini hirup2 gitu.. Kepada yang belum pernah mencuba masak macam ni.. bolehlah cuba2 ye... sekadar untuk mencari kelainan memasak jantung pisang.. apa salahnya kan.. itupun kalau u all jenis yang suka makan jenis masam2 ler kan.. Macam aku ni... ada masa2 tertentu memang terasa sangat nak makan lauk yang masam2... kata orang Terengganu.. ada tekoh-tekoh... hehehe.. rindu betul nak cakap Terengganu.. tapi kat sini takde 'lawan' jadinya... dari sehari ke sehari.. semakin jarang bercakap loghat Terengganu... Ohh.. bercakap pasal Terengganu.. khabarnya hari ni Terengganu diberikan cuti ihsan sempena kemenangan Piala FA baru2 ni.. bukan setakat Piasa FA aje jadi juara.. tapi dalam Sukma juga... tahniah buat pasukan & athlet dari Terengganu... 'Terengganu Nelang...."  bereehhhhhh!!

Ok jom tengok resepi..

Acar Jantung Pisang
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna
Bahan2
1 biji jantung pisang bersaiz besar (kalau kecil guna 2 biji) 
4 sudu besar cili kisar
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih* (yang bertanda* dikisar/tumbuk halus)
¾ cawan air
¼  kiub ayam / ½  sudu kecil serbuk pati ayam
3 sudu besar cuka makan
2 sudu besar sos ikan nampla
2 sudu besar gula
garam secukup rasa (agak2 sendiri yer sebab sos ikan dah masin)
minyak masak secukupnya
Cara2 menyediakan
1.  Jantung pisang dibuang kelopak yang berwarna meroon sehingga tinggal yang berwarna putih. Jantung pisang dibelah 6 & celur hingga lembut kemudian toskan. 
2. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 kisar serta cili kisar hingga terbit minyak.  Masukkan air, cuka, sos nampla, gula & kiub ayam.  Biarkan mendidih.
3. Masukkan jantung celur tadi dan biarkan mereneh sambil sesekali dikacau.  Perasakan dengan garam secukupnya ikut citarasa masing2.  Jika suka boleh biarkan kuah agak pekat sikit.  Kemudian bolehlah dihidang dengan nasi putih & ikan masin.  Memang sedapp!!


Selamat mencuba!

24 comments:

tun_telani said...

waahhh... lama x makan jantung pisang. xpenah mkn jantung pisang yg wat acar camni.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Tun Telani: cubalah sekali masak style gini lak.. pada akak mmg sedap.. asal masak je.. mesti nak ratah dulu.. hehe..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
diana x perna makan acar jantung pisang... nmpk sungguh sedap... menarik sekali.. pasti sedap ek akak..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Diana: wa'alaikumsalam Diana.. akak tau memang jarang org masak acar guna jantung pisang kan? satu kelainan selalunya org buat kerabu.. tp akak suka gak buat acar gini.. ikut resepi mak tp akak ada tambah sikit bahan2 lain kasi lagi kick.. hehe.. mmg bestt!

cik cek said...

Salam Madiha....pekabo ya...lama kak cek tak menyinggah ke sini...harap2 Madiha sekeluarga sihat2 selalu ya....

Cam best je tgk menu ni....kalau kak cek masak jantung pisang cam gini...hubby kak cek confirm suka...tq kongsi2 resepi.... :)

Ayu said...

Assalam ratna,
waduh sekali update akak tertinggal banayk dah ni..mee lidi kat bawah tu thanks ya for the pictures & info..memang confirm kat spore ni tak ada..heheh kalau nak ..kena pergi daerah terengganu & pahang lah ya..acar jantung pisang something new for me juga..maklum ler, sememenjak dah ada blog baru pandai makan jantung pisang..heheh..bolehlah masuk list acar ni..thanks for sharing ya dear..

izahdaut said...

ala kak madihaaaa... geram nyer tengok lauk kampung....nak jugak nak jugak... sedap betul nampak tu.. dengan nampak kuah pecah2 minyak tu.. auuww..terliur sudah

anymz said...

salam madiha,
akak belum pernah makan acar jantung lagi..boleh lah try nanti..adeh terliur betul tgk menu hari ini..

noorsafone said...

madiha...terliur mama tgok...harus dicuba...esok2 pagi2 masuk kebun pisang...cari jantung...

Citarasa Rinduan said...

peeh!!!!!
kak ratna.. ayu nie on diet nie.. beras perang dah masak..
adeh.. lauk jer agak2 sayur bening.. hehe
tapi.. kalau dapat ayu makan tengahri umah kak..

rasanya.. kenyang dan menyelerakan....

(terus rasa lapo)

Anna Qawina said...

kak...kiranya ni acar masak le kan? hehe..

Kak Sam said...

Tq kak kerana sudi kongsi yang tak pernah saya tahu. Hehehe nampak benor malas aka tak reti masak. maluuuunya

cikmanggis said...

jantung pisang tu dah jadi acar ya..mmg sedap madiha..orang belah ganu dan kelate mmg pandai makan acar seperti ini...Cm pun jarang cakap loghat kelantan jadi dah kurang fasih:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Cik Cek: Salam kak Cek... saya sihat aje kak.. ohh suami akak suka lauk masam2 ye.. bolehlah try kak.. nnt bagi feedback kalau dah buat ye..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Ayu: Salam Kak Ayu.. saya ni update sikit demi sikit kak.. kalau kak Ayu yg update sehari berentry2... hehehe saya pun tak terkejar bila sekali kak Ayu update.. hehe.. apa2pun.. nnt bolehlah try masak jantung pisang versi gini pulak..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Izah: kat rumah akak memang selalu masak lauk2 kampong.. almaklum.. suami org kampong yg kdg2 agak payah nak terima lauk2 moden.. hehe.. tp sejak2 akak suka mencuba resepi2 ni dia dah belajar jugak sikit2 terima lauk2 yg pelbagai.. nak buat macamana kan.. tp kira oklah jugak sbb dpt rasa lauk tukar2.. takdelah lauk yg itu2 aje betul tak? hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Anymz: salam kak nymm.. nanti bolehlah cuba kak lauk ni.. sempoi jer bahan2 dia.. tp yg penting boleh pecah selera mkn lauk ni...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Noorsafone: bestnyer kak ada kebun kat belakang rumah ehh? haa.. kalau ada jantung bolehlah mencuba resepi sempoi ni ye.. harap2 kena dengan selera keluarga akak..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Citarasa Rinduan: alamakk.. malu bila dengan Ayu on diet... akak yg bulat ni pun tak reti2 nak diet lagi.. hehehe... kalau dekat boleh aje akak ajak ayu mkn sama..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Anna Qawina: a'ah anna... ni acar masak lah ni..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Kak Sam: alahaiii.. akak pun bukan pandai sgt masak.. ejas sana sini dari resepi mak jugak ni... nnt trylah masak style gini pulak ye... mana tau kena dengan selera..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Cik Manggis: hmm.. mungkin jugak kan.. hanya org Ganu & Kelate yang tau masak pesen ni.. kerabu Ganu & Kelate pun lain sikit dari kerabu yg biasa jumpa tu kan.. apa2pun.. saya suka semua versi... tulah CM bila takde kawan nak sembang loghat Ganu.. memang byk dah yg ingat2 lupa loghat Ganu tu...

ida said...

tranu nelang ngoh..doh nok wat gane agi main org lain sokmo menang nok gok tranu cuti free...
kak long klu rasa rindu ckp trg apa kata kak long buat satu n3 yg guna dialek trg.agak2 ada tak lawan nya.
kak long ahad ni sy nak gi umah kak ngah.agak2 dia tak kemana2 kot.blh lah bwk tudung sekali.semalam sy baru ambik 90 helai tudung baru jd boleh lah pilih.warna cantik2 lagi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Ida: tu arr.. ganu pong nok gok glemerrr ob... ida.. takut gok nok wat n3 guna loghat ganu.. takut banyok dok ingak istilah2 ganu... karang org kata kaklong ganu celup pulok.. hahaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...