Terima kasih kepada yang sudi follow....

Monday, June 27, 2011

Talam Nangka

Assalamualaikum...


Bersua lagi kita malam ni... curi2 masa kejap update blog.  Nak mintak maaf pada kawan2 semua sebab tak sempat nak reply semua komen2 pada entry yang lepas.  Masa terlalu cemburukan ku... Nak blog walking pun tak berapa sempat... terjah mana yang sempat aje... kalau ada masa memang nak BW semua blog kawan2.. tapi apakan daya... Kat ofis memanglah sibuk.. tapi masih sempat la jugak layan blog sebab buat kerja pun depan PC... tapi tak bermakna boleh layan blog selama 8 jam!  Kat rumah ni... lain pulak  sibuknya..  buat kerja rumah tak sama mcm kerja ofis..  tu yg tak berapa nak sempat gak nak mengadap lappy... cerita pasal kerja rumah ni.. memang tak pernah habis2 bagi kaum ibu kan..?  Tp takperlah.. buat kerja kena ikhlas demi menyempurnakan tugas seorang ibu & isteri yang diamanatkan...


Oklah... malam ni nak update resepi Talam Nangka yang dibuat minggu lepas.  Dah lama teringin nak buat kuih ni tapi asyik je tak berjaya sebab tiap kali beli nangka... memang tak sempat nak diapa2kan... semua anak2 'peminat tegar nangka' termasuk ayah & ibu.. hahaha...

Cerita pasal kuih talam ni... sapa tak kenal dengan Ratu Talam?? Siapa lagi kalau bukan Yatie Sinar Kehidupanku... Macam2 talam yang Yatie dah buat.. semuanya sedap2 & sempurna kejadiannya... Memang geram je tengok.. Pada Yatie... terima kasih banyak2 untuk resepi yang sedap ni ye.. memang kena ngan tekak.. manis pun sedang2 jer.. tekstur kuih pun lembut jer.. memang ngam & kena ngan selera akak.. akak mintak izin letak resepi kat blog akak pulak ye...


Talam Nangka
Bahan-Bahan
Lapisan bawah
  • 1 cawan nangka- di cincang
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 s/b tepung jagung
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 3 cawan santan cair
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit garam
Cara menyediakan lapisan bawah.
  1. Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
  2. Satukan tpng beras, tpng jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
  3. Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
  4. Masukkan nangka yg di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dlm loyang)
  5. Tuangkan adunan kedalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit.


Lapisan Atas -
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 4 s/b tpng jagung
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 s/k garam
  • 2 s/b gula pasir
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna oren (terpulang pada selera masing2)
Cara menyediakan lapisan atas
  1. Gaulkan semua bahan utk lapisan atas dan tapiskan.
  2. Masakkan sebentar adunan ni diatas api yg sederhana perlahan...masukkan sekali daun pandan... sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.(adunan berwap saja...)
  3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan oren atas permukaan nangka tadi...(keluarkan dulu daun pandan tadi..)
  4. Kukus lagi selama 20 minit.
  5. Kuih hendaklah benar2 sejuk barulah di potong dan hidangkan. 

Selamat mencuba!

10 comments:

noorsafone said...

Madiha...nk kena pergi cari nangka ni...nampak sedap...kalau resepi ratu talam...si Yatie tu memang tak mengecewakan,masuk list...nanti dh dpt nangka baru buat.

Yatie said...

Assalamualaikum K.Madihah,
tq sudi mencuba resepi talam nangka ni...cantiklah akak guna acuan tu..nak makan pun senangkan...

lina_pg said...

tengok pun dah tau sedap dan lembut jerr talam nangka ni..kaler pun menarik

ijayuji said...

salam ahkak!!!! waduhhhhhh... agaknyer kan kita dah 3 kali kot beli nangka, hajat dihati nak buat talam tp terkena yg sedap pulak nangka tu! liat2 manis pastu mmg sedap masuk mulut jerr lah hihihi..sampai dah 3 kali beli asyik abis jerr mmg ntah bila boleh buat talam nangka ni :D

AZLITA AZIZ said...

kak talam ni mmg terbaik dan ita paling suka... sedap dan harum dgn bau nangka.. yum.. yum..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
wah rajin sungguh akak ku seorang nie.. sesibuk2 akak pun boleh gak buat talam nie .. kalau ler diana kerja mcm akak... x tau ler camner .. memang rajin ler akak nie..
talam nangka nie nampak sedap n cantik plak tu.. suka diana tgk

Anna Qawina said...

waaa..akak ni, meh dok sebelah rumah saya..hari2 saya dpt mkn best2..hehe

Zaliedana said...

Assalam kak,okla tu bz ngan kja dapat lagi masak mcm2 kan.Tula kak,kja kat umah mmg xpernah abis,mana ngan anak2 n lagi kan..Talam nih mmg dah lama masuk list,tapi xterbuat lagi,sbb bila beli nangka ashik abis,xkan nak larang hubby n anak mkn kan,sy pon tumpang ngap sama lah,hehe..

izahdaut said...

teringat kesedapan talam nangka ni.. fuhh

Ummi said...

salam MaDiHa - amboiiii tengok talam nangka tu rasa memanggil2 tekak jek...akak pun ada nangka tuh..x tau nak buat apa lg...hahaha, saja2 beli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com