Friday, June 17, 2011

Inche Kabin @ Ayam Goreng Kari

Assalamualaikum...


Hari Jumaat yang mulia...  alhamdulillah.. masih dapat bernafas di bumi Allah ini.. semoga kita semua berada dalam lindungan & rahmatNYA sentiasa... amin....


Agak lewat bersiaran.. kununnya nak luangkan masa sebentar cuma di laman FB... tapi faham2 sajalah.. kalau dah ke sana... memang ralit dibuatnya.. hehe.. 



Oklah.. terus jelah ke resepi untuk hari ni... nak pos resepi ayam goreng yang sangat sedap ni... terpikat bila tengok kat blog Kak Ayu tempohari... teringin pula nak mencuba.  Mula2 bimbang jugak kalau2 budak berdua tu tak boleh makan sebab ada cili dalam rempah perapan tu.. tapi alhamdulillah.. boleh jugak dorang makan... Lain kali bolehlah buat lagi sebab resepi ayam goreng ni memang sedap! Terima kasih Mat Gebu untuk resepi & terima kasih jugak Kak Ayu yang membuatkan kita terpikat.. mintak izin c&p resepi kat sini pulak ye... rasanya dah ramai kawan2 yang buat ayam ni.. Aku aje yang ketinggalan.. 

Menurut Mat Gebu.. Inche Kabin adalah resepi nyonya peranakan Pulau Pinang.. memang tak rugi mencuba sebab sedap!


Inche Kabin / Ayam Goreng Kari
Source : Mat Gebu Tiffin Biru

2nd sources : Kak Ayu Singapore

Bahan-Bahannya :-)
4 keping bahagian dada ayam dengan kepak2nya sekali (MaDiHaA guna ayam mana yang ada aje..)
1/3 cawan rempah kari
200 ml pati santan
1 inci halia*
4 ulas bawang putih*
1 ketul kiub ayam "MAGGI"*(*tumbuk halus)
1 camca besar serbuk cili
2 biji limau nipis, perah jusnya (ganti dengan sedikit cuka)
3/4 camca besar gula
1 camca teh garam

Cara membuatnya :-)

   1. Ayam dibuang kulit dan lemak, cuci bersih, perap dengan garam dan jus lemon selama 15 minit, cuci kembali toskan dan kelar2. Ketepikan.
   2. Satukan rempah kari, serbuk cili, bahan tumbuk, gula, jus limau nipis, santan dan garam. Kacau hingga menjadi pes. Gaul bersama ayam tadi dan perap sekurang2nya 3 jam.
   3. Masukkan ayam tadi bersama2 bahan perap ke dalam kuali, masak dengan api perlahan sehingga bahan2 perap kering dan bersalut pada ayam. Angkat dan sejukkan.
   4. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Biar minyak betul2 panas, masukkan ayam tadi dan goreng hingga senyap (tak de bunyi desiran lagi), angkat dan toskan.
   5. Panaskan kembali minyak tadi dan goreng kembali ayam tadi hingga kuning keemasa, guna api sederhana untuk kali ini....(pada mat goreng macam biasa pun ok!!!) (MaDiHaA goreng macam biasa aje...)


Selamat mencuba!

15 comments:

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaaa...ayam Inche Kabin...hehe..akak pun dah penah try masakan nih Ratna...sedap jugak kan.. Nama ala2 German ke Hindi ke..hehe

ijayuji said...

Salam kak madiha!!! sedapnyerrrr tgk ayam akak! lemon tu pun kalau perah sekali atas ayam tu mesti sedap! rasa2 masam :D lauk kat bwh tu pun alahaiiiiii sedapnyer!

Acik said...

Salam. Wahhh .. tengok blog headerpun, saya dah kagum. Memang sah blog orang dapur. Sedikit jeles ler sb saya ni x pandai masak .. ops, ke saya ni malas masak? heheeee ...

AZLITA AZIZ said...

salam kak Madiha...

ada ayam pulak kat sini.. anak2 ita yg bujang tu yg suka sangat kalau ayam di goreng macam di.. dorang suka meratah aje.. mmg tak cukup sekor kalau goreng..
cuma dalili dan ayahnya aje yg tak berapa suka ayam..
kalau ita nak masak ni mmg lah kena tunggu bujang2 tu balik.. kalau tak.. makkk aiii... ita jugak yg kena habiskan.. adoiiii... makin montel le... kita..

CT Delima said...

As'salam Ratna

Jappp! senyum2 manis gitu bila ratna kata goreng ayam hingga senyap dan tak der bunyi, mesti ayam tu dah penat jerit2 kena gorang kan.. hahaha. ada2 jer ct ni erk..hihihi

sedaplah tengok gambar pun dah tahu memang boleh ngam dengan tekak ct dan anak2. apa kata ct amik resipi ni dan cuba jika ada kelapangan nanti..thanks ratna :D

Chik Mimi said...

nampak sedap aje

Nur Ede said...

Assalamualaikum Madiha..
Wooww... ada ayam goreng kat sini...klu bab2 ayam goreng nie anak2 akak mmg suke sangat nanti akak nak cuba lah.. resepi nie.. sebab madiha cakap sedap mesti sedap kann...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Ummi: a'ah kak.. mmg sedap ayam goreng ni.. sy mmg terlambak sokmo.. org lain dah lama cuba.. haha..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Ijayuji: mmg sedap ni nik.. itu bukan lemon dik.. tp buah oren.. hehehe.. sesaja kasi cun sikit ayam tu.. hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Acik: salam Acik... janganlah jeles.. akak pun bukannya pandai masak sangat. dok ikut2 & tiru2 resepi orang jugak ni... hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Azlita Aziz: Ita..kalau kat rumah Ratna... ayam memang antara yang paling laku.. semua anak2 suka ayam.. kalau yg sulung tu tak kisah masak apa semua dia suka.. tapi 2 org adiknya tu memilih sikit.. tak boleh makan pedas.. jadi menu ayam yang tak pedas mesti nak ada utk mereka..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

CT Delima : Salam CT.. kelakar betul ler CT ni.. hehehe.. tapi takper.. hakikatnya CT faham apa yg Cik Mat maksudkan betul tak? hehehehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Chik Mimi: ternyata sedap tau...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Nur Ede: salam kak.. memang betul kak ayam goreng ni memang sedap! yelah.. mestilah sedap tu.. siap ada santan bagai dalamnya.. hehe..

Ayu said...

Assalam ratna..memang banayk dah ketinggalan ni ..macam gitulah beberpa hari tak sempat nak bw dan update sekejap aje dah kena tinggal segla pengagkutan..heheh..thanks link kan ke blog akak ayam inche kabin ni ya..glad ratna pun suka ayam ni ya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...